Orbán Viktor sem ismerne rá ravatali beszédére

Orbán 1989
Vágólapra másolva!
Huszonhat évvel ezelőtt mondta el nevezetes beszédét Orbán Viktor Nagy Imre és társai újratemetésén. Az Origo azt nézte meg, hogy miben változott a miniszterelnök álláspontja az elmúlt több mint két és fél évtizedben. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor azóta az akkori pártvezetők egy részével meglehetősen szívélyes viszonyt alakított ki. Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre is részt vett a 2005-ös nemzeti konzultáció népszerűsítésében. A két egykori kommunista pártvezető több interjúban is kiállt a Fidesz és elnöke mellett.

Orbán Viktor véleménye változott az egykori kommunista vezetőkről is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Viktor Oroszországhoz való viszonya is komoly változáson ment át. Ennek egyik csúcspontja a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás volt. Magyarország bár megszavazta az Oroszország elleni szankciókat a krími annektálás miatt, többször is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a uniós döntéssel.

2015. február 20-án „Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen” címmel jelent meg interjú Orbán Viktorral a Kommerszant orosz napilapban. A kormányfő szerint az illiberális államok sikeresek.

Orbán Oroszországgal kapcsolatos véleménye is változott az elmúlt 26 évben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

1989 óta azonban kiderült, hogy bizonyos szempontból összeegyeztethető. Erre a legjobb példa, hogy Magyarországon máig nem tudjuk pontosan, kik szolgáltak a kommunista titkosszolgálatok kötelékeiben. A tisztánlátást az eddigi három Orbán-kormány lépései sem segítették.

„Az állambiztonsági iratok nemcsak politikai információkat tartalmaznak, hanem olyan személyes, érzékeny adatokat is, amelyeket az érintettek nem akarnak mások orrára kötni” – így indokolta Orbán, hogy miért nem hoznak nyilvánosságra minden iratot.

1989 óta, az európai uniós csatlakozás óta nem sikerült Magyarországnak érdemben felzárkóznia a nyugati-európai országok életszínvonalára. 2010-ben a miniszterelnök arról beszélt, hogy az elszámoltatás és a gazdasági összeomlás elkerülése a legfontosabb feladat.

Ha mégis hiányérzete volna az 1989-es, akkor rendkívül radikálisnak tartott beszéddel kapcsolatban, akkor nézze meg a 26 éves Orbán Viktort Nagy Imre jelképes koporsója előtt!