136 országgyűlési képviselő kért és kapott üzemanyagkártyát a Parlamenttől, hogy Kossuth téri munkahelye és választókörzete között autóval utazzon. A benzinkártyát a nyári szünetben is használhatják - legutóbb 110-en éltek is ezzel a lehetőséggel. Tavaly augusztusban 9 millió forintnyi közpénzt tankoltak autóikba.

30-nál több képviselő költött 100 ezer forint felett benzinre a tavalyi parlamenti szünetben. A csúcsot a fideszes Ágh Péter érte el: egyetlen hónapban 237 ezer forintért tankolt az autójába. A 33 éves szombathelyi politikus a Blikknek azt mondta, hogy Vas megyei választókerületéhez 70 falu és 7 város tartozik. A településekről érkező meghívásoknak mindig eleget tesz. Emellett azért utazik sokat, mert tagja a hetente többször ülésező törvényalkotási bizottságnak, amiért rendszeresen Budapestre kell autóznia. Szerinte az üzemanyagkártyán felül saját zsebbőlhavonta további 40-50 ezer forintot költ üzemanyagra, hogy minden kötelezettségét teljesíthesse.

A benzin és a gázolaj árának változása 2012 és 2015 májusa közöttForrás: MTI

Tavaly augusztusban a KSH adatai szerint a 95-ös benzin átlagára 416, a gázolajé 426 forint volt. 237 ezer forintért 570 liter benzint vagy 555 liter gázolajat lehetett venni. 8 literes átlagfogyasztással számolva ez 7125 km-nyi autózást jelent egy benzines, illetve 6940 km-t egy gázolajos autóval. Hogy Ágh Péter mivel utazott, nem tudjuk. Bár az üzemanyagkártya személyhez és rendszámhoz kötött, a képviselő valószínűleg a felesége nevén lévő autót használhatja, mert legutóbbi vagyonbevallása szerint nincs saját gépkocsija.

Ágh PéterForrás: MTI/Marjai János

Ágh Péter 2006 óta országgyűlési képviselő, emellett Szombathelyen városatya is volt. Parlamenti adatlapján legutóbbi öt vagyonnyilatkozata érhető el. Ezek alapján a nevén nincs és nem is volt sem ingatlan, sem jelentősebb értékű ingóság. Meg nem határozott értékű könyvgyűjteményét szerepelteti csak vagyontárgyként. Legutóbbi, idén januárban adott nyilatkozata alapján azonban a képviselői laptop mellett telefont, telefonkártyát, üzemanyagkártyát, valamint "a törvény szerint meghatározott értékben" lakáshasználatot fizet számára az Országgyűlés béren kívüli juttatásként. Lakáshasználatra a Budapesttől távol élő képviselők jogosultak, hogy ne kelljen folyamatosan hazaautózniuk, ha többnapos munkájuk a fővároshoz köti őket. 

A lakáshasználat szabálya
Az országgyűlési törvény jelenleg azt mondja ki, hogy a képviselő tiszteletdíja 25 százalékának erejéig (ez jelenleg havi 187 ezer forintos lakhatási támogatást jelent) budapesti lakást vagy házat bérelhet, ha ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója nem rendelkezik saját lakóingatlannal a fővárosban.

 Ágh Péter tavaly augusztusi tankolása nem jelent abszolút csúcsot, azt egy szintén fideszes képviselő, a fehérgyarmati Tilki Attila tartja, aki 2014 decemberében 291 ezer forintért autózott.