Kishantos: érvénytelen az új földbérleti szerződés

2015.06.17. 14:04

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.

Harcoltak a földért 

A pert a központ indította a magyar állam, a Mezővidék Bt. és Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen, kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

Az új bérlők beszántották a vetéstForrás: MTI/Koppan Viktor

A szerdai másodfokú tárgyalást követően a részítélet ismertetésekor a bíró közölte: jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton.

Az új bérlő nem teljesítette a feltételeket

A fővárosi törvényszék megállapította: a másodrendű alperes, a Mezővidék Bt. nem felelt meg a kormányrendeletnek, amely előírja, kik pályázhatnak a haszonbérleti jogra. A jogszabály szerint a benyújtást megelőző adóévben a pályázó bevétele több mint felének mezőgazdasági tevékenységből kell származnia, ha nem rendelkezik lezárt adóévvel, akkor – egyebek mellett – főtevékenységének kell mezőgazdaságinak lennie. Mindennek a másodrendű alperes nem felelt meg – közölte a bíró.

A kishantosi gazdaság ügyvezetője korábban azt mondta, hogy "a földekért zajló háború csak most kezdődik"Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az eljáró bíró megjegyezte: ha egy magáncég által kiírt pályázatról volna szó, akkor is nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközne, hogy egy olyan pályázó nyer, amely nem is indulhatott volna.

Két jogerős ítélet

Tavaly májusban első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság azt mondta ki, hogy a biogazdaság nem birtokolhatja többé a kishantosi termőföldeket, a terület az új bérlőké, ezt az ítéletet változtatták most meg másodfokon.

Idén májusban született jogerős ítélet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát.

Kishantosért tüntettekFotó: Pályi Zsófia - Origo

A többi keresetről nincs döntés

A törvényszék egyúttal hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a felperes további kereseteinél. Álláspontja szerint az elsőfokú ítélet nem merítette ki a kereseti kérelmeket, egy esetben pedig a bíróság túlterjeszkedett, mert elbírált egy olyan kérelmet, amit a felperes már nem tartott fenn.

Biogazdálkodást folytattak

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság Biosuisse minősítésű növényállományának elpusztítása 117 milliós kárt okozott - derül ki a kishantosi gazdaság korábbi közleményéből. Hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy a kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt és speciálisan kezelt állami földekre, azokat mások nyerték el, így nem tudták folytatni a biogazdálkodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK