Igen, cigány vagyok!

Arló Minden gyerek lakjon jól Roma Cigány Gyermegéhezés Gyermekszegénység Arló Minden gyerek lakjon jól Cigány Gyermegéhezés Gyermekszegénység Arló, Hunyadi János utcai romák, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítvány által kaptak segélycsomagokat
Arló, Hunyadi János utcai romák, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítvány által kaptak segélycsomagokat
Vágólapra másolva!
Nőtt a cigány származásukat tudatosan vállalók aránya. 2012-ben 33%-uk, 2014-ben már 45%-uk vallotta magát elsősorban cigány származásúnak.
Vágólapra másolva!

A TÁRKI Monitor Jelentések 2014 című kötetben megjelent vizsgálat során a válaszadóknak lehetőségük volt etnikai identitásuk meghatározására, ami alapján 2014-ben a válaszadók 4,6 százaléka vallotta magát első- vagy másodsorban cigány származásúnak.

A csoporton belül két év alatt viszont megnőtt a származásukat vállalók aránya.

Míg 2012-ben 33%-uk, 2014-ben már 45%-uk vallotta magát elsősorban cigánynak.

Tömbökben élnek és kevesebbet keresnek

A magukat elsődlegesen cigánynak/romának érzők Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon élnek inkább, míg a másodsorban cigány identitásúak Észak-Alföld mellett főleg Közép-Magyarországon és Budapesten laknak. Akik elsődleges identitásként magukat cigányként jelölték meg, nagyobb arányban sorolták magukat inkább az alsó társadalmi osztályba tartozók közé, illetve alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, mint azok, akiknek a cigányság inkább másodlagos identitásként volt jelen.

Romák az arlói Hunyadi János utcában Fotó: Polyak Attila - Origo

Hátrányos megkülönböztetés a cigányok 47 százalékát érte etnikai hovatartozása miatt, és ennek kétszer nagyobb a valószínűsége a magukat elsődlegesen cigánynak vallók között, mint azok esetében, akik számára a cigány identitás a második helyen szerepel - tartalmazza a TÁRKI tanulmánya.