Kerítésépítés: tudatos lehetett Orbánék döntése

A készenléti rendőrség járőre átvizsgálja egy feltartóztatott koszovói férfi ruházatát néhány méterre a zöldhatártól, Ásotthalom külterületén
A készenléti rendőrség járőre átvizsgálja egy feltartóztatott koszovói férfi ruházatát néhány méterre a zöldhatártól, Ásotthalom külterületén
Vágólapra másolva!
A cselekvés mezejére lépett a kormány a szerb-magyar hátárra tervezett négy méter magas kerítés megépítésével – állapították meg az Origo által megkérdezett politikai elemzők. Szerintük is fontos lenne egy közös uniós álláspont kialakítása a migránsok ügyében. 
Vágólapra másolva!

Miközben az elmúlt hetekben folyamatosan radikalizálódott a kormányzati retorika a migránsokkal kapcsolatban, egyre erősebbeket kellett mondani, aminek a mostani bejelentés az egyik kifutása – mondta el az Origónak Reiner Roland. A Republikon Intézet elemzője szerint a kormányzat egyik stratégiája, hogy kreál egy ellenfelet, amivel szemben meghatározhatja a politikáját.

Szijjártó Péter jelentette be a tervezett határzárat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem lesz pozitív megítélés

A bevándorlás esetében a fő probléma, hogy

a magyar társadalom túlnyomó többsége nem találkozik migránsokkal,

így az ellenük való félelemkeltés egy fiktív térben zajlik. A kormányzati plakátkampányban sem véletlenül jelenik meg a munkahelyek elvesztésével való riogatás, mivel az mindenki nyelvére könnyen lefordítható. A döntésről egyébként az Origo is megkérdezi olvasóit, itt szavazhat.

A kormány döntését segíthette az is, hogy a Századvég kedden publikálta jelentését, amely szerint az emberek jelentős többsége egyetértett az ellenzék által vitatott plakátkampány állításaival. Olyannyira, hogy a baloldali szavazók sem fordultak markánsan ellene.

Nem biztos, hogy az EU-ban lelkesednek érte

A politikai szakértő nem számít kedvező nemzetközi fogadtatásra a kormányzati határzárról. Szerinte nem lehet a migránsok kérdését tagállami döntésekkel orvosolni, közös uniós szabályozás kialakítására lenne szükség.

Más európai országban is probléma a bevándorlók helyzete Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Tematizáció

A kormányzatnak sikerült visszavennie a politikai napirend feletti irányítást a migránsok témájának a kezelésével – vélekedett portálunknak Fodor Csaba. A kérdést sikerült tematizálnia a kabinetnek, de az is igaz, hogy súlyos magyar és európai problémáról van szó.

Fodor Csaba elmondta,

Az elemző szerint emellett olyan jogi megoldásra van szükség a menekültek kezelésére, ami egy harmadik biztonságos országból érkezők számára nem teszi lehetővé a menekültkérelem beadását.

Üdvözöl a Fidesz

A Fidesz szerint a kormány az egyetlen felelős döntést hozta meg ma. Úgy látják, Európa más országai is egyre szigorúbb lépéseket tesznek, ezért

Magyarországnak is cselekednie kellett.

Ausztria, Németország és Franciaország lezárja belső határait a bevándorlók előtt, Ausztria és Németország 15 ezer bevándorló visszaküldéséről döntött Magyarországra, és hazánkba a hónap végéig a 60 ezret is meghaladhatja az illegális bevándorlók száma.

Albán nemzetiségű koszovói menekültek a szerb-magyar határ közelében a Csongrád megyei Ásotthalomnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Nézőpont Intézet elemzője szerint egyáltalán nem precedens nélküli a kormány mostani lépése, mivel az Európai Unióban más országok (Bulgária, Spanyolország) is hozott hasonló intézkedéseket. Egy szuverén államnak joga van ahhoz, hogy a saját határa mentén védelmi lépéseket tegyen, ha azt úgy gondolja.

Július 1-jén ismertetik

Mint arról az Origo is beszámolt, négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a szerb-magyar határszakaszt. A szerbekkel július 1-jén, kormányközi csúcstalálkozón ismertetik a részleteket. Az új vasfüggöny felhúzása Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem sért nemzetközi jogot, máshol is van példa hasonlóra.

Rogán Antal beszélt először határzárról Fotó: Polyák Attila - Origo

Rogán Antal előre szólt

Először a Fidesz frakcióvezetője vetette fel másfél hete, hogy le kellene zárni Magyarország déli határát. Rogán Antal akkor azt is elmondta, törvényt alkotnának arról, hogy aki biztonságos tranzitországon, például Görögországon, Szerbián át érkezik Magyarországra, az ne kaphasson politikai menedékjogot.

Jobbikos ötletet vettek elő

Mint arról az Origo is beszámolt, a határzár ügyében jobbikos ötletet karolt fel és adott el sajátjaként a Fidesz, amikor Rogán Antal a menekülthullám megállítása érdekében a déli határszakasz lezárásáról beszélt. A magyar-szerb határszakasz valójában most is zárt, sőt szigorúan őrzött, hiszen ez az Európai Unió schengeni övezetének déli határa.