Botrány a Magyar Rádió Gyermekkórusában

gyerekkórus
Vágólapra másolva!
A két karnagy egyike, Kabdebó Sándor július végével távozik a kórus éléről - értesült az Origo. Úgy tudjuk, hogy a másik vezető, dr. Matos László vezető karnagy napjai is meg vannak számlálva.
Vágólapra másolva!

Kabdebó Sándor karnagyot múlt hét pénteken hivatalosan is elbocsátották a legendás kórus éléről, a hivatalos verzió szerint közös megegyezéssel.

Az Origo azonban úgy értesült: a karmestert valójában menesztették. Az énekkar nem kívánja tudomásul venni a döntést, és szülőktől úgy tudjuk, maga Dr. Matos László is azért küzd, hogy Kabdebó Sándorral együtt folytathassa a munkát.

Fortyognak az indulatok

A döntés komoly felháborodást váltott ki a szülők és gyerekek között, és többen már azon gondolkodnak, hogy elhagyják az énekkart. Kabdebó Sándor a kóristák és szülők kedvenc karmestere volt, zseniális pedagógusnak tartják, ráadásul alig három éve áll csak a gyerekkórus élén.

Az MR Énekkara, kibővítve a gyermekkórussal Forrás: MTI/Marjai János

A döntés azért is nehezen érthető, mert mindkét karnagyot már a Fidesz-kormány alatt nevezték ki. A vezetőknek három év alatt sikerült feltámasztaniuk a kórust tetszhalott állapotából. "Gyakorlatilag egy teljesen tönkretett, szétvert kórusból építettek katedrálist" - nyilatkozták az egyik kórista szülei.

Az együttes márciusban ünnepelte 60 éves évfordulóját, akkor az intézményt rajongva magasztalták a szakmában. Van, aki szerint az énekkar ma ismét régi fényében ragyog, pont úgy, mint a legendás 70-es, 80-as években – ecsetelte egy másik Origónak nyilatkozó apuka.

Az MR Gyermekkórus vezető karnagya, Matos László Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Befújt egy levelet a szél

A módszer a parlamenti közvetítéseket követők számára nem lehet teljesen ismeretlen.

Az történt, hogy egy ötödik osztályos szülői levél alapján elkezdték vizsgálni a kórus működését,

a levelet azonban Hamada Katalin, az MR Szimfonikusokat, az MR Énekkart és az MR Gyermekkórust foglalkoztató Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nem hozta nyilvánosságra.

Állítólag a szülők egy része elégedetlen volt a befogadó Kodály iskola színvonalával, de nyilvános vita helyett hisztérikus vagdalkozás kezdődött az intézménynél.

Áll a bál

A feszültség szinte tapintható. Úgy tudjuk, Matos László vezető karnagynak informálisan már jelezték, hogy rövidesen ő is lapátra kerülhet.

Az MR Zenei Együttesek tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa hosszú évek óta a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert énekkara. Rendszeres résztvevője hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Az együttes számos rádió- és televízió-felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Európa számos országába kaptak már koncertmeghívást, turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, jártak Dél-Koreában és Tajvanon is.

Olyan jeles muzsikusokkal dolgoztak együtt, mint Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Schiff András, Solti György, Kobajasi Kenicsiro.