A titkosszolgálat nem figyelte a plakátrongálókat

2015.06.18. 11:23

A Belügyminisztérium által felügyelt titkosszolgálatok nem vettek részt a kormány bevándorlásról szóló plakátjainak megrongálásával összefüggő ügyekben - jelentette ki a tárca rendészeti államtitkára csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Tasnádi László maga kérte, hogy a nemzeti konzultációs plakátok megrongálásáról nyílt ülés keretében, a sajtó jelenlétében beszélhessenek, miután a rendőrséget több olyan vád érte, hogy titokban, illetve nyíltan figyelték a plakátokat. A BM államtitkára leszögezte: a rendőrség a mindenkori törvényeknek megfelelően végzi a munkáját.

Volt-e titkos eljárás?

Már a kihelyezés éjszakáján akcióba léptek a plakátrongálókFotó: Polyák Attila - Origo

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőitől megkérdezte, hogy a plakátrongálások ügyében a rendőrség indított-e titkos eljárást és a titkosszolgálatok részt vettek-e ezzel összefüggő akcióban. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ülésen felidézte, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke már június 2-án, majd Juhász Péter (Együtt) is a plakátok megrongálására szólított fel. Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke még kétezer forintos ellentételezést is ígért érte.

Nem tudták, hol vannak a plakátok

Az ORFK vezetője a bizottság előtt azt mondta: a rendőrségnek nincs és nem is volt listája a kihelyezett plakátokról. Az első bejelentés június 6-án reggel érkezett a BRFK-hoz arról, hogy a Népfürdő utcában két helyen is megrongáltak plakátokat. A rendőrök a helyszíni szemlén fényképeket készítettek és festékmaradványokat - mint a főkapitány kiemelte: nem ujjlenyomatokat - rögzítettek, majd a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapították, hogy a rongálást egy ember követte el. Ezen túlmenően - képek alapján - a rendőrség a III. és a XIII. kerületben rendelt el visszatérő közterületi ellenőrzéseket.

"Magyarországra kell a kultúra"Fotó: Polyák Attila - Origo

65 méterre a helyszíntől

Papp Károly a XIV. kerületi Gundel Károly utcában történt esetről azt mondta, hogy a helyszíntől a rongálás idején hatvanöt méterre voltak a rendőrök. Akkor hat embert állítottak elő és hallgattak meg a rendőrök, de sem ujjlenyomatot, sem DNS-mintát nem vettek tőlük - közölte.

Titkos információgyűjtés nem volt

Az ORFK vezetője kiemelte: a plakátrongálások ügyében csak nyílt, jogszerű szolgálatot teljesítettek a rendőrök, titkos információgyűjtést nem végeztek, titkos akciót sem hajtottak végre. Ha ilyen lett volna, akkor nem nyílt, hanem minősített rendőri jelentés készült volna az ügyben - emelte ki Papp Károly, megjegyezve: ha így történt volna, akkor a rendőri intézkedésekről is csak zárt ülésen számolhatott volna be.

Korábban egy férfi arról beszélt a beol.hu-nak, hogy hajnalban, bilincsbe verve vitték el a békéscsabai lakásából, mert előző nap fehér festékkel lefestette az egyik bevándorlásról szóló plakátot. Szerinte egy szál gatyában „feltörölték vele" a padlót a rendőrök, mielőtt megbilincselték. A rendőrség ezzel szemben azt állította: a férfit nem bántották, és agresszív viselkedése miatt kellett megbilincselni.

Volt olyan plakát, amelyik megúsztaFotó: Polyák Attila - Origo

85 bejelentés érkezett, 59 esetben indult eljárás

Csütörtök reggel hat óráig 85 plakátrongálásról érkezett bejelentés, amelyek közül 59 esetben indítottak eljárást - ismertette a főkapitány. A károk eltérőek, plakátonként 20 ezertől 70 ezer forintig terjednek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az ügyvédeket márpedig lehallgatják

Molnár Zsolt már az ülés elején jelezte, hogy az ügyvédi lehallgatásokról szóló hírekről is tájékoztatást vár a belügyi tárcától. A BM rendészeti államtitkára erre ugyancsak nyílt ülés keretében kívánt válaszolni. Tasnádi László kiemelte: "ügyvédek ellen volt, van és lesz lehallgatás". Ugyanakkor leszögezte: ennek megvannak a törvényes feltételei. Minden lehallgatás bírói vagy igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött - tette hozzá.