Kétharmad a kerítésépítés mellett áll

határzár, Bulgária
Bulgarian military personal stand next to a barbed wire wall on the Bulgarian border with Turkey, near the village of Golyam Dervent on July 17, 2014. Overwhelmed by an influx of mostly Syrian immigrants, Bulgaria has taken steps to secure its EU border -- including building a barbed-wire fence -- but now faces criticism from rights groups. The 30-kilometre (19-mile) fence, standing three metres (10 feet) high and fortified with razor wire coils, was completed this week. Covering the least visible section of Bulgaria's 275-kilometre (170-mile) border with Turkey, it aims to stem a flow of refugees that saw more than 11,000 people enter the country illegally last year -- 10 times the annual figure before the Syrian conflict. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
A voksolók kétharmada támogatja a kormány kerítésépítési tervét – derült ki az Origo szavazásán. Szerdán döntött arról a kabinet, hogy négy méter magas kerítést épít a szerb-magyar határon a migránsok beáramlásának megfékezésére. 
Vágólapra másolva!

Több mint 20 ezer szavazat érkezett az Origo által indított „Ön egyetért a kerítés megépítésével?” voksolásunkra. A voksolók 40 százaléka egyetért a kormány döntésével, miszerint négy méter magas kerítést épít a szerb-magyar határ 175 kilométeres szakaszán. 25 százalék még magasabb kerítést építene. 16 százalék szerint ettől sem lesz több munkahely, míg 13 százalék részt venne a kerítés lebontásában. 6 százaléknak Palesztina jut eszébe a kormány tervéről.

Nem sért nemzetközi jogot?

Mint arról az Origo is beszámolt, négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a szerb-magyar határszakaszt. A szerbekkel július 1-jén, kormányközi csúcstalálkozón ismertetik a részleteket. Az új vasfüggöny felhúzása

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem sért nemzetközi jogot,

máshol is van példa hasonlóra. A szocialisták szerint a lépés drasztikus és indokolatlan.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a határzárat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Átvette a kormány a napirend irányítását

A cselekvés mezejére lépett a kormány a szerb-magyar határra tervezett négy méter magas kerítés megépítésével – állapították meg az Origo által megkérdezett politikai elemzők. Szerintük is fontos lenne egy közös uniós álláspont kialakítása a migránsok ügyében.

A kormányzatnak sikerült visszavennie a politikai napirend feletti irányítást

a migránsok témájának a kezelésével – vélekedett portálunknak Fodor Csaba.

Miközben az elmúlt hetekben folyamatosan radikalizálódott a kormányzati retorika a migránsokkal kapcsolatban, egyre erősebbeket kellett mondani, aminek a mostani bejelentés az egyik kifutása – mondta el az Origónak Reiner Roland.

Lázár János csütörtökön ad tájékoztatást a határzárról Fotó: Bielik István - Origo

Lázár válaszol majd

Miközben az interneten már mémek is megjelentek a határzárról, megkérdeztük a Miniszterelnökséget, milyen lesz pontosan a határzár, lesz-e kiegészítő megfigyelő- vagy riasztórendszer, illetve választ várunk arra is, mikorra és mennyiért készül el a kerítés. Azt közölték, hogy ezekre a kérdésekre Lázár János válaszol majd a csütörtöki, szokásos Kormányinfó tájékoztatón. Addig is nézze meg az Origo képgalériáját: ilyen a határ szögesdrót és kerítés nélkül.

Bulgáriában így zárták le a török határt Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Jobbikos ötletet vettek elő

Mint arról az Origo is beszámolt, a határzár ügyében jobbikos ötletet karolt fel és adott el sajátjaként a Fidesz, amikor Rogán Antal a menekülthullám megállítása érdekében a déli határszakasz lezárásáról beszélt.

A magyar-szerb határszakasz valójában most is zárt,

sőt szigorúan őrzött, hiszen ez az Európai Unió schengeni övezetének déli határa.