Embercsempészt fogtak a rendőrök az M1-es autópályán

szír embercsempész bűnszervezet
Vágólapra másolva!
Embercsempészés gyanújával vettek őrizetbe csütörtökön egy román férfit, aki nyolc szír állampolgárt akart Németországba vinni. A rendőrök az M1-es autópályán állították meg a járművet – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalának 22-es kilométerénél állítottak meg egy francia rendszámú gépkocsit csütörtökön délben.

Szír embercsempészek rendőrkézen Forrás: Police Hungary

A jármű 30 éves vezetőjét a rendőrök a helyszínen elfogták és előállították a Budaörsi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A rendelkezésre álló adatok szerint a sofőr nyolc - jogellenesen Magyarországon tartózkodó - szír állampolgárt akart Németországba szállítani, amiért 450 eurót kapott volna.

A Pest megyei nyomozók a sofőrt őrizetbe vették és indítványozták előzetes letartóztatását, a nyolc szír állampolgárt átadták a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.

Özönlenek a határsértők

Folyamatosan érkeznek a határsértők Csongrád megye déli részére, az elfogottak többsége fiatal férfi, de vannak kisgyerekes családok is – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A legnagyobb csoportok továbbra is Ásotthalom és Mórahalom közelében lépik át illegálisan a magyar-szerb határt, de az elmúlt hetekben egyre többen próbálkoznak Szeged külterületén, a Tisza árterében is. A határ közvetlen közelében itt több helyen is eldobált ruhákat és szerbiai gyártású ásványvizes-palackokat látni.

A győri rendőrség 249 koszovói határsértőt szállított le a Budapestről Ausztriába tartó Railjet gyorsvonatról Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A határsértők legnagyobb része húszas, harmincas éveiben járó férfi. Csütörtökön délelőtt négy magát szíriainak valló férfi pihent Mórahalom közelében egy buszmegállóban, miután átjutottak a zöldhatáron.

Elmondták, a háború elől menekültek el hazájukból, egyikük testvérét meggyilkolták, és ha vissza kellene térniük, lehet, rájuk is hasonló sors várna.

Sokan Németországba tartanak

Kisebb arányban, de vannak olyanok, akik családjukkal indulnak el Nyugat-Európa felé. Egy afgán család, amelynek nő tagjai a muszlim előírásoknak megfelelően hajukat eltakaró kendőt viseltek, két karon ülő gyerekkel tartott Mórahalom felé. A családfő az MTI-nek azt mondta, Németországba szeretnének eljutni.

Az év elején, amikor a Csongrád megyében naponta akár ezernél is több feltartóztatott határsértő túlnyomó többsége koszovói volt, az elfogottak 95 százaléka folyamodott menekültstátusért.

Május eleje óta, amikor a határsértők száma ismét naponta háromszáz fölé emelkedett, az érkezők csak mintegy 40 százaléka terjeszt elő menekültkérelmet, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dönt.

A határsértők többségével szemben idegenrendészeti eljárás indul, ők legfeljebb 24 óráig maradnak a röszkei átkelő közelében a rendőrség által bérelt hangárban, ahova szállítják őket elfogásuk után. Itt enni és inni kapnak, a betegeket pedig megvizsgálják a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen kialakított egészségügyi ellenőrző-áteresztő ponton.

Az első nap után ezek a határsértők idegenrendészeti őrizetbe kerülnek, majd az ország különböző részein található őrzött szállásokra szállítják őket, ahol az adott megyei rendőr-főkapitányság munkatársai fejezik be az eljárást.