A Magyar Honvédség nem kapott feladatot a magyar- szerb határon tervezett kerítés felállításában, ez a jelenlegi helyzet – mondta az Origónak Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint hiába ment tönkre két Gripen is, el tudjuk látni Szlovénia és a balti államok védelmét.

Egyelőre nem kapott felkérést a Magyar Honvédség, hogy részt vegyen a magyar-szerb határra tervezett, 175 kilométeres határzár kiépítésében - tudtuk meg Hende Csabától.

Repülnek a Gripenek

A honvédelmi miniszter szerint a szlovén légtér védelmében nem okoz nehézséget a magyar Gripeneket ért két baleset, ezt a feladatot a most is szolgálatban lévő kecskeméti vadászgépekkel látják el.

Kényszerleszállást hajtott végre egy Gripen KecskemétenForrás: MTI/Ujvári Sándor

"A magyar légierő legnagyobb kihívása az idén szeptemberben és decemberben a balti államok légtérvédelme. Vállalásainkat fenntartjuk, és teljesíteni fogjuk – de ez nem jelenti azt, hogy a felkészülés során nincs szükség átütemezésekre, adott esetben a svéd gyártó közreműködésére" -mondta a miniszter. Hende Csaba hozzátette, a Gripen-gyártó már ígéretet tett rá, hogy cseregépet ad a Csehországban megsemmisült, kétüléses vadászrepülő helyett.

Kell a közreműködés

A miniszter hangsúlyozta, a Magyar Honvédség számít a Gripen-használó nemzetek közreműködésére is a balti légvédelem ügyében. "Teljesíteni fogjuk a 2016-ban tervezett v4-es harccsoport magyar Gripenekre szabott küldetéseit is" –ígérte a tárcavezető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a honvédség jövőre 50 milliárd forintos pluszt kap a költségvetésből, ami a jelenlegi büdzséjük 22 százalékát teszi ki.

A kormány tudomásul vette

Hende Csaba szerdán a kormány előtt is beszámolt a  Gripen-balesetek körülményeiről, és arról, hogy 2010 óta mit értek el a magyar légierő fejlesztési projektjeiben. A kabinet tudomásul vette a döntést - mondta  a honvédelmi tárca vezetője, hozzátéve, szakértői vizsgálatok lezárása után a nyilvánosságot is tájékoztatják majd a Kecskeméten és Prága mellett történt repülőgép-balesetek okáról.