Milliókért árulják az orbános vébéhimnuszt

2015.06.18. 12:32

Ingyen vállalta a Demjén Ferenc és Závodi Gábor szerzőpáros a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság "himnuszának" elkészítését – közölte az Origóval a Magyar Úszó Szövetség. Demjén Rózsi azonban ezt cáfolja. Szerinte ígéretet kaptak arra, hogy a dalt később kifizetik, igaz, pontos összegben még nem állapodtak meg. Most 5 millióra taksálják, a kormány azonban ennek csak a felét adná érte.

Nem könnyű igazságot tenni a 2017-es magyarországi vizes világbajnokságra készült himnusz körül kialakult helyzetben. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az Origóval azt közölte, hogy a Závodi Gábor–Demjén Ferenc páros 

ingyen, az "ügy szeretetéből" vállalta az induló elkészítését, 

hangsúlyozva, hogy "örül, ha ily módon is hozzájárulhat egy remélt magyar sikerhez". A Magyar Állami Operaház kórusát pedig – szintén ingyen – Ókovács Szilveszter biztosította a vokálhoz. A dal még a 2013-as barcelonai vb-pályázat előtt készült. 

Demjén Ferenc homlokegyenest mást állít, mint a szövetségForrás: MTI

Sietnünk kellett, hogy a pályázati határidőre elkészüljünk - ezt már Demjén Ferenc mondta, hozzátéve, 

szó sincs arról, hogy ingyen vállalták volna el a felkérést. 

A dalszövegíró, énekes a Borsnak úgy nyilatkozott, abban maradtak a szövetség elnökével, Gyárfás Tamással, hogy "ha megnyerjük a rendezés jogát, visszatérünk az anyagiakra". Azóta viszont pingpongoznak velünk, ide-oda küldözgetnek, hogy ott kilincseljünk a pénzünkért – tette hozzá a zeneszerző.

Az énekes szerint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mást ígértForrás: MTI/Földi Imre

Hogy pontosan mennyi pénzről van szó, az ebből az interjúból nem derül ki, hiszen – ahogyan Demjén mondja – nemcsak a munkadíjról van szó, hanem azzal is kalkulálni kell, hogy hány országba, összesen hány emberhez jut el a dal. A szövetség azonban a legfrissebb, Demjén szavaira reagáló közleményében már azt írja, hogy 

a szerzőpáros 5 millió forintot követel a dal megkomponolásáért. 

A szövetség sajnálja, hogy méltatlan vitába keveredett. Közölték, hogy a szerzőpáros csak annyit kért korábban, hogy a kotta leírójának a MÚSZ 50 ezer forintot fizessen. Az erről szóló megállapodást a szövetség főtitkára és Závodi Gábor írta alá. 

A MÚSZ közölte azt is, hogy megállapodás híján nem jogosultak a kifizetésére, de a történtekről tájékoztatták Simicskó István államtitkárt, aki fogadta Závodi Gábort, és úgy tudják, a helyzet feloldása érdekében 2,5 millió forintot felajánlottak a dalért a szerzőpárosnak. De, mint írják, az összeget a művészek kevesellték, továbbra is ragaszkodnak az 5 millió forinthoz.

Gyurcsány is lehetne a klipben

A videoklipet egyebek mellett bírálták azért is a közösségi oldalakon és a hírportálokon, mert a kommentelők szerint 

Orbán Viktor túl sokszor szerepel benne. 

Megszámoltuk, pontosan 9-szer. A szövetség elismeri, hogy a miniszterelnök gyakran szerepel a klipben, hiszen 

a sportág örömére a miniszterelnök a vállára vette a vb ügyét. 

Orbán Viktor összesen 9-szer tűnik fel a videoklipbenForrás: Magyar Úszó Szövetség

Közölték azt is, hogy ha bármely más párt elnöke hasonló horderejű szerepet vállal a 2017. évi magyarországi világbajnokság sikere érdekében, azt úgyszintén a legnagyobb elismeréssel és örömmel üdvözli a szövetség.  

Vágó újravágta a klipet

Vágó Istvánnak sem tetszett a vizes vébére készült himnusz videoklipje. Az ismert televíziós, aki baloldali támogatással az októberi önkormányzati választáson is elindult, újragondolta a dal képi világát, és ezt a Facebookján is megosztotta. 

Ne várja a dalt!

A szövetség közölte azt is, hogy bár az együttes a dal bármikori lejátszását soha nem állíttatta le, a felmerült vitás kérdések lezárásáig a dalt a továbbiakban a rendezvényein nem játssza le. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK