Enyhítették az izsáki rendőrök ítéletét

2015.06.19. 10:37

Jelentősen enyhítette az izsáki gyilkos rendőrök ítéletét a Szegedi Ítélőtábla pénteken. Egyiküket első fokon életfogytiglani, egyik társát pedig 25 év fegyházbüntetésre ítélték. Az ítélőtábla most úgy döntött, hogy az elsőrendű vádlottnak tizenkét, társának pedig tíz évet kell fegyházban töltenie, minősített emberölés helyett halált okozó testi sértés miatt. Az ítélet jogerős.

Az izsáki férfi ügye 2012. augusztus 31-én kezdődött, akkor lopott el valaki a település egyik pincéjéből egy motoros fűrészt, egy termosztátot és 60 méter kábelt. Akkor a rendőrök nem találták meg a tolvajt, ezért október 12-én felfüggesztették a nyomozást.

A pince tulajdonosa hónapok múlva, 2013. április 8-án szólt a rendőröknek, akiknek azt mondta, hogy sejti, ki lehet a tolvaj, és ráadásul most éppen nála van.

Azt kérte, hogy menjenek a rendőrök a házához.

Mire a két rendőr kiért, a feltételezett tolvaj már elment a házból, de a bejelentő férfi megmondta a rendőröknek, hogy hol lakik. Végül a tanyája közelében bukkantak a férfira és élettársára.

Az izsáki rendőrök a bíróságonForrás: MTI/Ujvári Sándor

A 47 éves, teljesen részeg férfit igazoltatták, és megkérdezték, van-e Stihl fűrésze.

Azt mondta, hogy nincs, mire elindultak a tanyához, ahol a férfi élettársa figyelmeztette őket, hogy házkutatási parancs nélkül nem mehetnek be az épületbe.

A rendőrök ezután leteperték és megbilincselték a férfit, aki az elsőfokú ítélet szerint nem védekezett. Nem mondták meg neki, hogy miért állítják elő, az Izsáki Rendőrőrsre vitték, és gyakorlatilag egyből ütni kezdték.

Többször is gyomron vágták, de a férfi továbbra sem ismerte el a lopást. A rendőrök folytatták a verést. Folyamatosan szidták a férfit, ököllel ütötték az arcát és a mellkasát, gumibotot is használtak, majd miután a földre rogyott, még meg is taposták a megbilincselt férfit.

A rendőrök egyik kollégája próbált véget vetni a verésnek. Azt mondta, hogy nagyon nagy baj lesz belőle, mire az egyik csak annyit válaszolt, hogy ez belefér az előállításba, de végül abbahagyta a folyamatos ütlegelést. A félholtra vert férfi órákig feküdt a padlón, míg a rendőrök tőle pár méterre az íróasztaluknál ültek.

A férfi – akinek ekkorra már több bordája is eltört – végül segítséget kért. Azt mondta, hogy fullad, és meg fog halni. Vizet kért, amit kapott is, de a rendőrök azon kívül, hogy felültették, nem tettek többet. 

A megvert férfi próbált felállni, de többször is összeesett, és a fejét is beverte, később pedig eszméletét vesztette. A rendőrök ekkor már vizes ruhával borogatták a mellkasát, ami nem segített. Ekkor hívták a mentőket, akiknek azt mondták, hogy az áldozat rosszul lett, nehézkes a légzése.

Az elsőfokú tárgyalásonFotó: Mudra László - Origo

Még mindig eszméletlen volt, ezért megpróbálták újraéleszteni, de ez nem sikerült, a mentőorvos már csak a halálát tudta megállapítani.

A verés végeredménye kétoldali sorozat-bordatörés, szegycsonttörés és tüdőzúzódás volt. A férfi végül megfulladt.

A rendőrt a Kecskeméti Törvényszék első fokon életfogytiglani, egyik társát pedig 20 év fegyházbüntetésre ítélte. Ezt változtatta meg pénteken a Szegedi Ítélőtábla úgy, hogy az elsőrendű vádlottnak tizenkét, társának pedig tíz évet kell fegyházban töltenie, minősített emberölés helyett halált okozó testi sértés miatt. Az ítélet jogerős.

Elítéltek rajtuk kívül még két rendőrt is, akik végignézték a történteket. A harmadrendű vádlott társtettesként elkövetett jogellenes fogva tartás miatt két év, egy rendőrnő pedig kényszervallatás miatt nyolc hónap felfüggesztettet kapott. Az ő büntetésüket helybenhagyta az ítélőtábla. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK