Napelemes háború a Bakonyban

Capable Logistician 2015 Magyar Honvédség Honvédelem Katona Magyar Katona Tank T72 Magyar Honvédség Honvédelem
Kiválóan vizsgáztak mind a magyar, mind a szövetséges katonák a Capable Logistician 2015 gyakorlat június 18-ai VIP-napján várpalotán. A látványos dinamikus bemutatót a köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök is megtekintette.
Vágólapra másolva!
Félórás háború zajlott a Bakonyban, nemzetközi hadgyakorlaton próbálták el, hogyan működne együtt 32 ország hadereje egy igazi összecsapás közben. A logisztika a hadviselés sója - tudtuk meg a Várpalotán tartott bemutatón, ahol megismerhettük a napelemes katona prototípusát is.
Vágólapra másolva!

Látszólagos nyugalom fogadott minket Várpalotán, Közép-Európa legnagyobb lőterén. Kakukkfű és levendula illata, széllel küzdő fecskék a rét felett.

Ha a közelben felállított dísztribünt nem számítjuk, szinte semmi sem utalt arra, hogy perceken belül BTR-ek,

T72-es harckocsik törik meg a csendet,

és motorbőgéssel, gépágyúsorozatokkal megkezdődik az utóbbi évek legnagyobb katonai bemutatója.

Feldübörögtek a T 72-esek, ők verték vissza a szimulált támadást Fotó: Polyák Attila - Origo

A csütörtöki akció a Capable Logistic 2015 című nemzetközi hadgyakorlat része volt: a NATO 32 szövetséges vagy partnerországából érkeztek katonák, szállító és harci járművek a Bakonyba, hogy teszteljék, hogyan működnének együtt éles helyzetben. A bemutatóra a

meghívták a sajtó munkatársait is.

Vécére is kísérettel

A helyszínen derült ki, hogy a programot milyen komoly biztonsági intézkedések kísérik. Az első védelmi vonal, hogy magát a táborba vezető hadi utat is alig lehet megtalálni: akinek sikerült, azt Gyulafirátót határában alaposan átkutatták, csak ezután ülhettünk fel egy honvédségi buszra.

Katonai rendészek mindenütt, a vécére is elkísértek minket Fotó: Polyak Attila - Origo

A várpalotai táborban még nagyobb szigor fogadott minket: a vécére is katonai rendészek követték az újságírókat, csoportosan kellett haladnunk, nehogy valaki elkódorogjon.

Piros nélkül sehova

- förmedt ránk egyikük, a helyszínen kapott tájékoztatón pedig kiderült az is, hogy

  • tűzfegyvert egy tudósító sem hozhat be a tábor területére,
  • követni kell a mozgásra és tevékenységre vonatkozó utasításokat,
  • tilos USB-vel közeledni a katonai intranetes hálózathoz.

Az óvatosság érthető, a CL 2015-ön használt haditechnikát és kommunikációs rendszert vetnék be egy valódi fegyveres konfliktus során.

Áder János és Hende Csaba elsétál a díszzászlóalj előtt. A csizmák már tiszták Fotó: Polyak Attila - Origo

Másrészt a bemutatóra ellátogatott Áder János államfő, Hende Csaba honvédelmi miniszter és a NATO helyettes államtitkára is, a védett személyek biztonságát pedig garantálni kellett.

Leporolták a bakancsot

A köztársasági elnököt díszszázad fogadta - biztos, ami biztos, a katonák csizmáit gondosan leporolták Áder bevonulása előtt.

Hatalmas porfelhőt kavartak a harckocsik Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezután kezdődhetett el bemutató, aminek nagy részéből alig lehetett látni valamit, a páncélosok több száz méterre csatáztak a nézőtértől, hatalmas füst és porfelhőt kavarva. Mint megtudtuk, a BTR-ek mellett tíz T72-es vett részt a szimulált ütközetben,

ez az aktív honvédségi harckocsiállomány negyede.

Háborús forgatókönyv

Ütközet közben angolul tolmácsolták, mit kellene látnunk. A forgatókönyv szerint a többnemzetiségű katonai konvoj egyik trélere aknára fut,

az ellenség pedig RPG-kel és harckocsikkal kezdi lőni a menetet.

Felmentő seregként több T72-es érkezik, és a konvojt kísérő könnyűpáncélosokkal természetesen elpusztítják az ellenséges csapatot.

Sebesültet visznek a M8-as felé, valójában senkinek nem esett baja Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy Mi–8-as helikopter elviszi a sebesülteket, a műszaki egység átmenti a sérült teherautó szállítmányát, majd útépítők helyreállítják a detonáció szaggatta hadi ösvényt.

Az összhang a lényeg

A 40 perces bemutatóban lengyel, szlovák, román, amerikai és magyar katonák dolgoztak együtt.

A BTR-ek gépágyúi is nagyot szóltak Fotó: Polyák Attila - Origo

Külső szemlélő számára talán fel sem tűnik, de az azonnali mentés, védekezés, helyreállítás hármasához komoly háttérirányításra van szükség, a logisztikai csapatnak adott helyzetben több tucat nemzet katonai egységeit kell összehangolnia.

Éppen ez a háttérmunka jelenti a Logistic Capable lényegét, ami

már a sokadik főpróba a visegrádi harccsoport felállítása előtt.

Ha minden jól megy, jövőre felállhat a lengyel irányítású kontingens, amihez Magyarország vadászgépeket és 400 katonát ajánlott.

Igaz, a magyar öszvér Gripenek közül kettő is tönkrement az utóbbi hetekben, de Hende Csaba honvédelmi miniszter optimista: az Origónak azt mondta, a megmaradt 8 géppel a balti államok védelmét és a V4-es feladatokat is elláthatja a honvédség.

Mint a búcsúban

Az idei Capable mérete mellett a résztvevők miatt is különlegesnek számított: először történt meg, hogy civil cégek mutatkoztak be a hadgyakorlaton.

Tűz a távolban, "megsemmisítették" az ellenséges erőket Fotó: Polyák Attila - Origo

A tábor egyik felében így szabályos szakmai vásár alakult ki, ahol fegyverfejlesztők mutatták be portékájukat.

- kérdezte tőlem egy kigyúrt árus, aki arról is biztosított, ezt fegyvertartási engedély nélkül megvehetem.

Homokfutóra szerelt géppuska, a rendvédelmi erők imádni fogják Fotó: Polyák Attila - Origo

Rombolópuskát tessék!

Pár méterrel odébb már komolyabb puskát reklámoztak: "lőtávolság ezer méter, páncéltörő képesség 20 milliméter, öt töltényt sorozatban képes kilőni" – sorolta a Gepárd-M6-Hiúz adatait a forgalmazó, aki hozzátette,

Svájcból magáncélra is rendelnek ilyen rombolópuskákat.

Napelemek mindenütt

A fegyverek és a katonai járművek börzéje mellett meglepően nagy szerepet kapott a napenergia a CL15-ön: a legkülönfélébb eszközökhöz, például víztisztításhoz használták fel a tábor területén.

Egész zászlóaljakat látott el a kitelepített napelemrendszer Fotó: Polyák Attila - Origo

Megújuló energián alapuló microgrid rendszer látott el árammal több körletet – mint megtudtuk, az

egyik zászlóalj komplett napi energiaszükségletét napelemek biztosítják.

Ebből is látszik, hogy NATO tudatosan törekedik a "smart energy", vagyis az alternatív erőforrások harctéri használatára.

A katona mint töltő

A legérdekesebb fejlesztést az Egyesült Államok sátrában láthattuk: az itt bemutatott

tengerészgyalogos-páncélzatot szinte minden pontján napelem borította.

Nem kell plusz akku, ruhára applikált napelem tölti fel az amerikai katonák elektromos eszközeit Fotó: Polyák Attila - Origo

A lábakra szerelt kinetikus rendszer a katona mozgási energiáját is hasznosítja. A felszerelés önállóan 60 wattnyi energiát termel, ami elég ahhoz, hogy az összes elektromos tartozékot működtesse, illetve azok működését is összehangolja.

kedélyeskedett a sátorban ülő idős tiszt, három társa pedig jól elszórakozott a viccen. Ottjártunkkor ennyien nézték meg az U. S. Army egyik legígéretesebb fejlesztését.

A viszonylagos érdektelenség ellenére azonban egyértelmű, hogy

a nap a jövő háborúinak motorja lesz

akár már 4-5 éven belül.