Feltárják a bombákat az egykori hortobágyi lőtéren

2015.06.23. 19:39

A Magyar Honvédség tűzszerészei folytatják az egykori hortobágyi bombázó lőtér mentesítését - közölte a honvédelmi miniszter a helyszínen kedden.

Hende Csaba elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik azokat. Eddig már csaknem 40 ezer ilyen jelölés van a Hortobágyon - tette hozzá megjegyezve, hogy eddig 521 hektáron történt meg a mentesítés, ahol 532 robbanótöltetet és 126 kilogramm egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Tűzszerész robbantótestet tart a kezében az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, Nádudvar térségében tForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hende Csaba sajnálatosnak nevezte, hogy ennyi évvel a háború után szerte az országban nagyszámban találnak háborús lőszereket. Tavaly 2612 lakossági bejelentéshez vonultak ki a tűzszerészek, idén már 1242 bejelentésnél tartanak - fűzte hozzá. 

Robbantótestek Nádudvar térségébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban.

Hende Csaba honvédelmi miniszter középen, és mellette balra Rácz András helyettes államtitkárForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018 május 30-án fejeződnek be - mondta a helyettes államtitkár. Beszámolt arról, hogy eddig ötezer bombatölcsért temetettek be, felszámolták az egykori kifutópályát, a "sárgatornyot" és egy laktanyát, és számos műtárgyat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK