Lázár János alternatívát ajánlott a kerítésre

Lázár János
KORMÁNYINFO 12 sajtótájékoztató, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
A bevándorlás és a szomszédos országok magyarellenes tevékenysége is szóba került Lázár János meghallhatásán a nemzetbiztonsági bizottságban. A miniszter szerint Romániában koncepcionális büntetőeljárások zajlanak a magyarok ellen, Horvátországban pedig a teljes magyar gazdasági elitet akarják lejáratni. Megerősítette, hogy nagy változások lesznek a brüsszeli állandó képviseleten.
Vágólapra másolva!

Az egyetlen alternatívája az lenne a szerb-magyar határra tervezett kerítésnek, ha minden harminc méterre állítanánk egy rendőrt, de ez sem kerülne kevesebbe, mint a jelenlegi ötlet - jelentette ki Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter éves meghallgatásán kiemelte, a francia-olasz határon például ez működik, de ehhez szinte a teljes magyar rendőrséget a határra kellene vezényelni.

- fogalmazott Lázár János.

Átvágtatnak a zöldhatáron

A miniszter szerint ezek az emberek nem menekültek, hanem illegális határátlépők, senki nem tiltja, hogy a legális határon közlekedjenek, mégis a zöldhatáron vágtatnak át, és súlyos biztonsági kockázatot jelentenek.

Lázár János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatásán Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Németországban jelenleg 300 ezer olyan ember van, akit a jövőben visszatoloncolhatnak Magyarországra, mert Szerbiába és Görögországba nem lehet. Mit fogunk velük csinálni?” - tette fel a kérdést a miniszter, aki szerint

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: a kormány a szerdai ülésén hoz arról döntést, hogyan tudják megoldani a határzár működtetését a kerítés teljes felépítéséig. Július elsején pedig minden felmerülő kérdést megbeszélnek a szerbekkel, akikkel nagyon jó a kormányközi kapcsolat.

Kevés a hírszerző

A meghallgatás nagy részét a hírszerzés legfontosabb feladatainak ismertetése tette ki. Lázár János szerint az Információs Hivatal annak ellenére végzett nagyon jó munkát, hogy hatalmas létszámhiánnyal küzd. Míg 1990 előtt 1200 fős volt az állomány, ma ennél jóval kevesebb.

Kevés a hírszerző, ráadásul technikai problémákkal is küzdenek Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárcavezető problémának nevezte azt is, hogy egy-egy munkatárs kiválasztása éveket vehet igénybe, ráadásul technikai problémákkal is küzdenek, hiszen az utolsó fejlesztés 10-15 éve történt.

Magyarellenes akciók

Lázár János szerint óriási kihívást jelentenek a hírszerzésnek a szomszédos országok, különösen Ukrajna, ahol azonban szerinte a hivatal nagyon jó munkát végzett az elmúlt időben, és folyamatosan tájékoztatta a kormányfőt és a külügyminisztert a történtekről. Napi szintű kihívás azonban a kárpátaljai magyarok védelme, ráadásul a kijevi kormány erősen ellenáll ennek a törekvésnek.

Néhány szomszédos országban kifejezetten magyarellenes tevékenység zajlik,

ezért ezen a helyeken nagyon fontos feladatai vannak a magyar hírszerzésnek. Lázár János kiemelte például Romániát, ahol véleménye szerint koncepcionális büntetőeljárások zajlanak magyarok ellen.

- mondta a tárcavezető.

A miniszter szerint néhány szomszédos országban kifejezetten magyarellenes tevékenység zajlik Fotó: Bielik István - Origo

Lázár János példátlannak nevezte a horvát kormány akcióját a MOL és az INA ügyében. Szerinte Zágráb a teljes magyar gazdasági elitet akarja hiteltelenné tenni, és nemcsak Hernádi Zsoltot, hanem a MOL teljes vezérkarát próbálják büntetőeljárásba rángatni.

A sajtóban járatják le az országot

A miniszter úgy véli, az Információs Hivatal munkáját jelentősen megnehezítette az Egyesült Államok és Magyarország közötti rossz politikai viszony. Itt viszont megemlítette, hogy

Magyarország ellen néha érdekcsoportok szervezett lejáratási akciója zajlott a nemzetközi sajtóban,

fals információkkal. A hírszerzés fel tudta térképezni ezeket a csatornákat, és néhány lejárató akciót ki tudtunk védeni - ismertette Lázár.

Elégedetlenek Brüsszellel

A miniszter megerősítette azokat az információkat is, amelyek szerint hamarosan lényeges személyi változások lesznek a brüsszeli állandó képviseleten. Nem véletlenül kerültek a Miniszterelnökséghez a brüsszeli ügyek - fogalmazott Lázár, aki szerint ez nagy lehetőség.

Elégedetlen a kormány a brüsszeli ügyekkel, ezeket a jövőben a Miniszterelnökség kezeli Fotó: Bielik István - Origo

A miniszter úgy véli, a diplomatáknak nem Brüsszel, hanem Magyarország érdekeit kell képviselniük, ezt a munkát a velünk szomszédos országok például nagyon jól végzik. Az uniós körülmények ráadásul nagyon megváltoztak, hiszen azok a gazdasági csoportok, amelyeket hátrány ért Magyarországon, Brüsszelbe viszik az ügyeiket.

Nem téma már a halálbüntetés

Szél Bernadett, az LMP parlamenti képviselőjének Lázár János megerősítette, hogy több kormánybiztosnál is hiányzik a C típusú átvilágítás. A miniszter azonban még az esetleges kockázat ellenére is dönthet úgy, hogy alkalmazza az illetőt.

Lázár válaszában emlékeztetett rá, hogy az is az előterjesztő felelőssége, hogy kéri-e az átvilágítást. Molnár Zsoltnak, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökének pedig megerősítette:

a halálbüntetés végleg lekerült a kormány napirendjéről,

mert nincs rá jogi lehetőség.