Tesztelik a menzákat

közétkeztetés, menza
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Hamarosan életbe lép a menzákon felszolgált ételeket szabályzó rendelet, addig azonban több polgármester és alpolgármester a szülői észrevételek miatt váratlanul, szúrópróbaszerűen felkeresett egy-egy oktatási intézményt, hogy ott kipróbálja a menzát.   
Vágólapra másolva!

Ugyan már az év elején hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelet - amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát -, az ebben foglaltakat csak szeptember elsejétől kell alkalmazni, a hatóságok egyelőre csak figyelmeztetnek, de nem büntetnek, ha például túl cukrosnak, sósnak találják az ételt.

Tesztelik a menzákat

Több önkormányzat és polgármester azonban már a rendelet "próbaideje" alatt is saját módszereivel teszteli a fennhatósága alá tartozó meznákat.

A gyermekek gyakran nem azért nem eszik meg az ételt, mert nem ízlik nekik, hanem péládul azért, mert nem sikk, vagy nincs idejük a menzán enni Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Így tett Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester is, aki amellett, hogy befizetett a kerület iskoláinak több menzájára is, létrehozta a Kaja Kommandó 16 Facebook csoportot. Ebben többek között a tanulók szülei is megírhatják véleményüket a felszolgált ételek minőségéről.

Többnyire dicsérik a szülők az ételt, de egyik-másik szolgáltatót azért erős kritikával illetnek. A Junior Vendéglátó Zrt. is kapott hideget-meleget, amikor a Sashalmi Tanodában karalábé krémlevest, kölesgolyót, zöldséges szárnyas szeletet és párolt rizst szolgált fel ebéd gyanánt.

„A rizs recsegős és sós volt. A trutyi a nem éppen friss hús mellett kesernyés volt"
- panaszkodott az egyik „kommandozó" szülő. Egy másik panaszos hang rákontrázott: "Úgy néz ki, mint amit egyszer már megettek."

Nem sikk megenni

A Kaja Kommandó 16 azért jött létre, hogy a szülőknek közvetlen és ne csak a gyermek által közvetített közvetlen információja legyen a közétkeztetés minőségéről és mennyiségéről - mondta el az Origónak Kovács Péter.

A polgármester szerint akik részt vesznek a Kaja Kommandóban megtapasztalhatták, hogy az étel minősége messze nem olyan rossz, mint a híre.

Ahogy az is kiderült hogy a gyermekek ennek ellenére gyakran nem eszik meg az ételt, amelynek csupán egyik oka, hogy nem ízlik neki, ennél sokkal több indok van, például, hogy a barátja sem eszi ő sem, siet bár lenne ideje enni, nem sikk megenni az ételt, a büfében finomabb a szendvics.

A kaja kommandó 16 következő eredménye az lesz, hogy szeptembertől minden, XVI. kerületi önkormányzat működtetésében levő általános és középiskolában bevezetjik a ebéd két menüből történő választás lehetőségét.