Ha valakinek a kerítésén ötszázan átmásznak, nem biztos, hogy mosolyog

Kósa Lajos Budapest, 2015. január 19.
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biz
Budapest, 2015. január 19. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések a franciaországi terrortámadás után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Azok után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: 6,5 milliárd forintos anyagköltséggel építik fel a magyar–szerb határra tervezett biztonsági kerítést, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként részletezte a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos elmondta, hogy a honvédelmi bizottság tárgyalt a biztonságos harmadik országok meghatározásáról. Szerinte ezt nemzetállami hatáskörben meg lehet határozni. Egyhangúlag támogatták a bizottságban, hogy ha egy menekült biztonságos országból jön, akkor ki lehet utasítani. Ezt szükséges lépésnek nevezte a bizottsági elnök.

Minden szabályt betartanak

A kormány a menekültügyi kérdésekben minden szabályt betart – mondta Kósa. Szerinte előzetes bejelentés alapján időlegesen fel lehet függeszteni a schengeni kötelezettségeket, ha kellő indok van erre.

Magyarország lehetetlen helyzetben van, kapacitásaink elfogytak

– mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem tudunk ellátni több embert

"Fizikailag nem tudunk ellátni több embert, Nyugatról nem tudunk új embereket befogadni" – mondta Kósa. Magyarország az Európai Unió Tanácsához fordul majd segítségért, hogy felkészülhessen a visszatoloncolásra váró emberek befogadására, ezért kértük a Dublin III. egyezmény felfüggesztését.

Arra a kérdésre, miért nem nyúl az ország a tartalékaihoz, Kósa úgy reagált, hogy a tartalékokat csak bizonyos szintig lehet használni. A kormánynak gondolnia kell egy esetleges vészhelyzetre is, a tartalékokhoz ezért nem nyúltak.

Mindenki Görögországból jött

Kósa Lajos szerint mindenki, aki Magyarországra jön, az Görögországon keresztül érkezik, vagyis oda kell visszatoloncolni mindenkit, azt a 14 ezer migránst is, akiknek a magyarországi visszaadását jelezte nemrég Németország, mert az unió területén Magyarországon regisztrálták őket először. Kósa Lajos azt mondta: korábban nem volt probléma az ide érkező migránsok kezelése a jogszabályok alapján. Mint mondta, tavaly ezer embert toloncoltak vissza Magyarországra, ennél jóval többet jeleztek előre, de akkor nem őrizetben jöttek vissza. Most őrizet alatt jönnek, így nagy részük meg is fog érkezni. Kósa szerint az egész jogi eljárásrend az embercsempészeknek kedvez.

A határzár csak terel

Csak Debrecenben 30 ezren adtak be politikaimenekült-kérelmet, ebből 20 ezren kapták meg. Nem fogadjuk el a németek érvelését a visszaküldés kapcsán. A határzár csak terel – hangsúlyozta az Origo kérdésére Kósa.

Szemforgató MSZP

Az Origónak Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a válságövezetekben kell a problémákat megoldani. Szerinte az MSZP szemforgató módon viselkedik, mivel a válságövezetekben lévő katonai missziókat nem támogatták. A fideszes politikus szerint a visszatoloncolt menekülők nem együttműködőek. Hozzátette, hogy a kormány bárhol érvényt szerez a határ megvédésének, mert nem lehet tudni, hogy a jövőben honnan hányan érkeznek. Az illegális határátlépőket meg kell különböztetni a menekültektől. Az előbbiek esetében az ország védelme vezeti a kormányt,

ha valakinek a kerítésén ötszázan átmásznak, nem biztos, hogy mosolyog hozzá

– érvelt Kósa. Szerinte az európai országok elkötelezettek a megoldás mellett, és a csütörtöki brüsszeli uniós csúcs fejleményeitől függ majd, hogy meddig tart ez a technikai megoldás.

Ukrajnából menekültek

Kósa Lajos szólt arról is, hogy nem számítanak menekültáradatra Ukrajna felől, és azokat, akik onnan jönnek, politikai menekültnek tekintik.