Tarlósnak azt üzenték, jobb, ha csöndben marad

2015.06.24. 22:02

Tarlós István főpolgármester szerint az ígéretekkel ellentétben nem valósult meg a konzultáció a kormánnyal a fontos budapesti kérdésekről, a rossz kommunikáció miatt pedig a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról sem születhetett meg a megállapodás.

A főpolgármester az Inforádióban beszélt minderről. Tarlós István nem érti, miért nem jött létre még mindig a megállapodás a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról, noha az előző héten még ennek az ellenkezője látszott. 

A főpolgármester azt mondta, valakitől olyan üzenetet kapott, hogy ha 

Budapest járatja a száját, akkor kevesebb uniós támogatást kap."  "Ezt meg lehet lépni, a kassza kulcsa nem nálunk van, de akkor nehéz lesz világbajnokságot, olimpiát rendezni" – tette hozzá. 

Tarlós István főpolgármesternek azt mondták, Budapest nem járathatja a szájátFotó: Szabó Gábor - Origo

A politikus nem mondta meg, kire gondol, de szerinte kimondatlanul is mindenki tudja, hogy ki lehet az Orbán Viktor környezetében, aki rendszeresen pontatlanul informálja a miniszterelnököt, és ez rontja a kommunikációt.

Középpontban a tömegközlekedés

Hangsúlyozta, hogy nem a miniszterelnöknél kell keresni a hibát, hiszen Orbán Viktor eddig minden évben közbeavatkozott, és a BKV minden évben megkapta azt a pénzt, amivel talpon maradhatott. 

A politikus közölte, hogy a főváros büdzséjéből 

26 éve hiányzik egy komoly összeg a közlekedési kiadásokra. 

Szerinte ezt a korábbi városvezetés működési hitelekkel oldotta meg, míg 2010 óta nem vettek fel ilyet. 

Komoly fejtörést okoz Tarlós Istvánnak a tömegközlekedés finanszírozásaFotó: Polyak Attila - Origo

Tarlós István köszönetet mondott az államnak, amiért átvállalta a BKV korábbról származó adósságát, és azt mondta, a következő lépésben azért kell megoldást találni a finanszírozásra, hogy a város ne a fejlesztésre szánt forrásait költse a működésre. 

Elmondta, hogy a budapesti tömegközlekedés évente 140-150 milliárd forintba kerül, amit szerinte néhány vidéki politikus nem ért meg, és úgy gondolja, ebből 20 milliárd forintot le lehetne faragni. Ez nem igaz, és 

az is legenda, hogy a BKV még mindig egy pazarló szocialista nagyvállalat lenne  – tette hozzá a főpolgármester. 

A 3-as metró felújítása már nagyon sürgető lenneFotó: Hajdú D. András - Origo

A főpolgármester azt mondta,  

a 3-as metró felújítása ügyében július 9-én várható döntés. 

Ezzel kapcsolatban azt kérte az illetékes minisztertől, hogy "bármennyire idegenkedik Budapesttől", mégis minél hamarabb bocsássa a város rendelkezésére a 2-es metró szerelvényeinek vásárlásából felszabaduló összegeket a felújításra, mert mindkét ajánlat magasabb a 60 milliárd forintos kormánygaranciánál. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK