Vágólapra másolva!
Magával vitte apja a Bora Borán rekedt magyar állampolgárságú fiút, hiába ítélte a helyi bíróság is az anyának a hatéves Lee Noah-t. A Nyíri család veszélyes pszichopatáról beszél, a volt férj viszont teljesen más verziót adott elő az évek óta húzódó családi viszályról.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a magyar család drámája Francia Polinézián: hiába ítélte a helyi bíróság az anyának, Nyíri-Kovács Patríciának a hatéves Lee Noah-t, hiába éhségsztrájkolt a fiú nagyapja, Nyíri Iván a budapesti francia nagykövetség előtt szeretteinek Magyarországra engedéséért.

Azonnal lépett

Az apa, a francia-koreai származású Soo-Il Lee hétfőn kapta meg a francia polinéz testület döntését, majd rögtön meg is fellebbezte.

„A lányomnak írt egy levelet, hogy

A kis Noah, éppen nindzsaöltözetben Forrás: Nyíri Iván

majd ki is vette a Bora Bora-i iskolából Noah-t, és magával vitte Tahitira – mesélte az Origónak a nagyapa.

A bíróság sem szólt

Nyíri Iván azt is sérelmezi, hogy a helyi bíróság szerdára időzítette a fellebbezés tárgyalását, de erről

egy e-mailt vagy levelet sem küldött Noah anyjának,

akinek a korábbi döntés értelmében most, június 25-én éjjel kellene átvennie fiát az apjától.

Ennyi nem elég

Kérdés, hogy Soo-Il Lee végül tartja-e magát a határozathoz.

Nyíri Iván, még az éhségsztrájk kezdetén Fotó: Polyák Attila - Origo

"ha nem tiltják el véglegesen a gyerektől, évtizedekig húzódhat ez a hivatali korrupcióval, bürokráciával kísért huzavona" – fakadt ki Nyíri Iván, aki a napokban fejezte be a francia követség előtt tartott háromhetes éhségsztrájkot.

Pokoli paradicsom

Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee házassága már a kétezres végén megromlott, rendszeresek voltak a veszekedések, a férj többször megverte az asszonyt - állítja a volt feleség és Nyíri Iván.

Kapcsolatukat akarták rendezni, akkor is, amikor az akkor kétéves Noah-val Bora Borára utaztak.

Patrícia csak itt ébredt rá, hogy jogi csapdába kerültek


- mondja nagyapa, aki szerint a férj elrejtette a gyerek és a nő papírjait, majd azonnal beadta a válókeresetet a helyi hatóságoknak. Az Origónak hozzátette, a férfi a Patríciára nézve terhelő, hamisított iratokkal érte el, hogy megtiltsák a fiú külföldre utazását.

Emiatt maradni kényszerült a lányom is, aki nem merte erőszakos férjére bízni a gyereket – mesélte Nyíri Iván.

Bora Bora tengerpartja. A turistáknak paradicsom, a Nyíri család számára börtön Forrás: Thinkstock

Az érem másik oldala

Egészen másként számol be viszont a történtekről Soo-Il Lee: az apát a Mandiner érte utol, a tőle kapott adatokból pedig

egy elkeseredett, olykor hamis vádakkal fűszerezett válás képe rajzolódik ki.

Soo-Il Lee azt állítja, bár tény, hogy a válókeresetet ő indította el, nem igaz, hogy bármilyen okmányt is elvett volna volt a feleségétől és a gyerekétől – hiszen Nyíri-Kovács Patrícia még 2012 márciusában is saját útlevelével igazolta magát, amikor hajózási vizsgát tett Bora Borán.

A vád: sorozatos nemi erőszak

Az apa szerint a volt feleség többször is bizonyíték nélkül vádolta meg őt rendszeres nemi erőszakkal a Bora Bora-i hatóságok előtt, meghallgatásán ugyanakkor a Patrícia állítólag azt is elismerte, hogy Soo-Il Lee sohasem ütötte meg, ő pedig nem is állt ellen a férfi közeledésének –

a nőnek egyszerűen nem volt kedve az együttléthez.

Mindent cáfolnak

A Mandiner cikke sorra cáfolja a Nyíri család állításait, többek között azt, hogy a francia polinéziai hatóságok bizonyítottan hamis iratok alapján tiltották meg Lee Noah kiutazását.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Nyíri-Kovács Patrícia korábban azzal vádolta meg volt férjét, hogy 2011 áprilisában Budapesten, gyerekük szeme láttára megerőszakolta őt, miközben öngyilkossággal és Noah megölésével fenyegetőzött.

Követte a bántalmazót?

Ehhez képest anya és fia áprilisban Budapesten maradt, miközben Soo-Il Lee április végén Párizsba utazott – a Nyíri család mégsem fordult rendőrséghez. Sőt, Patrícia követte a férjét Franciaországba, majd októberben Tokióba is, ekkor már a gyerekkel együtt – írja a Mandiner. A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Visszakapja a gyereket

Az Origo korábban levelet küldött Soo-Il Lee-nek, ám választ nem kapott. Ügyvédjével, Jánó Cristopherrel viszont sikerült beszélnünk. Az ügyvéd hangsúlyozta, pánikra nincs ok, magyar idő szerint péntek hajnali háromkor

Nyíri-kovács Patrícia mindenképpen visszakapja gyerekét,

az apa pedig meg sem próbálta elrabolni a fiút. "Be lehet persze állítani paranoid módon a helyzetet, de az igazság az, hogy Soo-Il Lee-nek és éppúgy joga van ahhoz, hogy a gyerekkel legyen, mint anyjának, aki egyébként szintén járt Tahitin a gyerekkel, nem igaz, hogy végig Bora Borán voltak" - mondta az ügyvéd.

Próbálnak segíteni

A család érdekében az utóbbi hónapokban komoly lépéseket tett a magyar külügy, hazai celebek pedig 11 ezer aláírásos petíciót gyűjtöttek össze, ami eljutott Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság alelnökéhez is.