Három embert küldene előzetes letartóztatásba a bíróság az uniós földtámogatási panamával kapcsolatban. Az ügynek jelenleg 23 gyanúsítottja van, a csalók százmilliókat szereztek meg a vidékfejlesztési hivatal rendszerén keresztül.

Elrendelte a bíróság három gyanúsított előzetes letartóztatását a jogosulatlanul felvett területalapú támogatások ügyében. 

Korrupt vezetők 

Májusban hasonló ügyben 84 személy ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, a NAV viszont most csak 23 gyanúsítottat hallgatott ki – közülük kerültek hárman előzetesbe. 

A májusban megvádolt csalók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezető tisztségviselői voltak, akik 

pozíciójukat kihasználva több mint százmillió forintot tettek zsebre 

2012 és 2013 között, és még ennél is többet akartak. 

Éveken át tartott az uniós források learatásaForrás: MTI/Mészáros János

 

Átlátták a rendszert

Az érintett MVH-s hivatalnokok pontosan tudták, hogy mely területekre nem kértek támogatást a Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, és szervezők, strómanok segítségével ezek után is lekérték az uniós forrásokat.

Milliárdokat akartak

A bizalmi alapon épített bűnszervezet 2012-ben 124 millió forintot szerzett meg, egy évvel később pedig már közel másfél milliárdot próbált igényelni. Ehhez 

46 céget és 37 magányszemélyt mozgattak meg 

A vádlottak pontosan tudták, melyik föld után nem kértek még a gazdák területalapú támogatástForrás: MTI/H. Szabó Sándor

az Origo információi szerint, pénzhez viszont nem jutottak, ekkor már zajlott a bűnszervezet elleni nyomozás. 

Előzetes és házi őrizet

Az újabb ügyben is több százmillió forinttal károsíthatták meg az államot. Három gyanúsított fellebbezett az előzetes letartóztatás ellen, ezért az intézkedés még nem jogerős. Két további személyt házi őrizetben tartanak, a testület azonban őket is előzetesbe küldené.