Két török férfi konfliktusa és egy megtaposott Korán végül odavezet, hogy a Debrecen bezárná a menekülttábort. Papp László debreceni polgármester a köztévének azt mondta, a délután történtek valós problémára mutatnak rá, és megerősítik azt az elképzelést, hogy a menekülttábort be kell zárni.

A debreceni menekülttáborban továbbra is érvényes az ideiglenes zár, vagyis a táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de kimenni nem – vagy csak alapos indokkal – lehet. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a köztévének azt mondta, a zár addig tart, amíg nem tisztázzák a délután kialakult konfliktus hátterét. A tábor környékén rend van, a rendőrség garantálja a biztonságot – tette hozzá.  

Valós problémára világítanak rá a Debrecenben történtek – ezt már Papp László, a város polgármestere mondta a délutáni összetűzésről. A polgármester szerint be kell zárni a menekülttábort. 

Ez történt délután

A befogadóállomáson két török férfi veszett össze, egyikük elvett egy Koránt, és rátaposott. Ezt követően az állomáson tartózkodó menekültek között zavargás alakult ki, ami az utcán folytatódott. 

Készenléti rendőrök zárták körbe a debreceni menekülttábortForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, ott parkoló járműveket rongáltak meg. A rendőrség kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezésére könnygázt használtak. 

A rendőrség közölte, hogy 154 fős egységet vezényeltek a helyszínre. Egy rendőr megsérült, amikor egy kővel megdobták. 

A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel a menekültek, a tűzoltók eloltották a lángokat. Egyelőre a katasztrófavédelem részéről nem volt szükség újabb beavatkozásra – mondta az Origónak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat.

A menekültek autókra is rátámadtakForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bevándorlók folyamatosan karlendítésekkel kiabálnak a rendőrök felé. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeznek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is. 

A rendőrség lezárta a Sámsoni úti autóbusz-fordulót. A 19-es autóbusz ott most nem áll meg. Az autóbuszok a Lovas utca megállóhely után a Júlia-telep elnevezésű megállóhelyen várják meg a menetrendi indulási időt – írta honlapján a közlekedési vállalat.   

„Legalább ötszáz rendőr lehet a tábor környékén, az utat lezárták”  – mondta az Origónak a Sámsoni út egyik lakója. A férfi szerint a menekültek kukákat gyújtottak fel és borítottak ki a menekülttábor bejárata elé, a kiérkező rendőrök felé pedig késeket dobáltak. 

A befogadóállomáson csak annyit mondtak, hogy "egy kis balhé van" a táborbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak egy kis balhé

Elértük telefonon az debreceni befogadóállomást, ahol a portán annyit mondtak, hogy "csak egy kis balhé van" a táborban.

Rohamrendőrök az utcán

Egy helyi  bútorbolt munkatársa 6-8 osztag rohamrendőrt látott a helyszínre rohanni – sok minden azonban nem volt kivehető az összetűzésből a Sámsoni utat beborító füst miatt. "Épp előttünk zárták le az utat vagy négy óra körül. A rendőrök mindenkit beküldtek a boltokba, azt mondták, zárjunk be, mert a menekültek éppen erre fognak kitörni” – mesélte az Origónak a férfi.

A rendőrség szerint vallási konfliktus okozta a nézeteltéréstForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a balhé kirobbanása után minden autó eltűnt a környéken, zárt kapuk mögé parkoltak a kamionosok is. Úgy tudjuk, mostanra enyhült kicsit a feszültség, a rendőrök feloldották az útzárat is. 

Balhé van

Az Atv.hu-nak egy olvasójuk számolt be a helyszínről arról, hogy több száz rendőr vette körül a tábort, az érdeklődőknek pedig azt mondják, hogy "balhé van" a táborban. A Dehir.hu-nak a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit mondott, hogy a táborhoz vezető utat lezárták.

Arról az Origo is beszámolt, hogy a tábor már megtelt, sőt június közepén a 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson rekordszámú, 1474 migráns tartózkodott, és a táborban ezért kapacitásbővítésre van szükség.

Kósa is megszólalt

Az Origo írt arról is, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy rádióműsorban hétfőn elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. 

Orbán Viktor megígérte Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének, hogy bezáratják a menekülttábort a városbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Röszkén szabadságot követeltek

Az Origo is hírt adott arról, hogy múlt hét csütörtökön a röszkei hangárhoz vonult ki nagy erőkkel a rendőrség, mert az egy nappal korábban elfogott illegális határátlépők szabadságot követeltek.

Buszokkal szállították az embereket olyan menekülttáborokba, ahol volt hely az elszállásolásukra, ekkor kezdődött a kiabálás. A rendőrség azt közölte, a hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem kellett intézkedniük.

Orbán Viktor bezáratná

Orbán Viktor május közepén debreceni látogatásán beszélt először arról, hogy a városban be kell zárni a menekülttábort. 

Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!”  – mondta a kormányfő a megyeszékhelyen.

A magyar miniszterelnök néhány héttel később, a brüsszeli EU-csúcson is megerősítette az Origo tudósítójának, hogy a menekülttáborokat be kell zárni.