Kósa nem érti, miért nem repülővel, első osztályon jönnek a menekültek

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban.
Budapest, 2014.10.05.
Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban. Budapest, 2014.10.05.
Vágólapra másolva!
A Fidesz alelnöke elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. Kósa Lajos arról is beszélt, hogy szerinte Magyarországnak "nem a világ szegényeinek kell programot csinálnia". 
Vágólapra másolva!

A Magyarországra érkező menekültek egy jelentős része Kósa Lajos szerint azért nem politikai menedékkérő, hanem gazdasági bevándorló, mert bár lenne rá pénze, nem repülővel, akár első osztályon utazva érkezik, hanem abból a 3000 euróból inkább lefizet egy embercsempészt, és gyalogol akár ezer kilométert.

Könnyű eldönteni, ki kicsoda?

A hírek szerint 3000 euró az embercsempészek tarifája fejenként, ami egymillió forint körüli összeg, ennyiből pedig "Hawaiira oda-vissza repülőjegyet lehet venni" – állapította meg Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Kossuth Rádió Ütköző Délben című műsorában.

Kósa Lajos szerint könnyen megállapítható, ki az igazi menekült, és ki a gazdasági bevándorló Foto: Marton Szilvia

A kormánypárti politikus ebből le is vonta azt a következtetést, hogy aki bár megtehetné, mégsem repülővel érkezik, az nem politikai menekült, hanem gazdasági bevándorló. Kósa az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként úgy fogalmazott:

Van reptér, csak fel kell szállni

Kabulban, Szíriában is működik repülőtér – emlékeztetett a műsorban a kormánypárti politikus. Azt mondta,

hiszen tudom, hogy az EU területére belépve valóban megkapom a menekültstátust.”

Ám szerinte a több ezer euróért embercsempészeket lefizetők "pontosan tudják, hogy nem jogosultak menedékkérelemre", ezért jönnek kerülő úton. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén rekordszámú, több mint 3000 illegális határátlépőt fogott meg a határőrizet.

A fideszes politikus szerint van épp elég magyar, akinek munkát kellene adni Foto: Marton Szilvia

Kósa azt is mondta, azok tömegével, akik "azt gondolják, hogy Európában jobb élni", nem lehet mit kezdeni, hiszen

van Magyarországon éppen elég olyan állampolgár, akinek munkát kellene biztosítani,

így szerinte Magyarországnak "nem a világ szegényeinek kell programot csinálnia". Hozzátette: a háború elől menekülőknek persze jár a menedékjog, ahogy Ferenc pápa is mondta.

Az MSZP szerint felesleges a kerítés

Értetlenül fogadta Kósa Lajos szavait a vitaműsor másik szereplője, az MSZP-s Harangozó Tamás. A Kósa által vezetett parlamenti bizottság ellenzéki alelnöke szerint

Megjegyezte: Afganisztánban, Szíriában valaki pénzzé teszi mindenét, hogy elmenekülhessen.

Arról is beszélt, hogy a szerb–magyar határra tervezett kerítés mintegy 22 milliárdos költségét inkább fordítsa a kormány az embercsempészekkel szembeni hatékonyabb fellépésre, szerinte ezt szolgálná az MSZP két, az Országgyűlés elé benyújtott javaslata is, ám ezekről egyelőre nem tárgyalt a Ház.

Hecckampány, vagy sem?

Az egyik "azonnali hatállyal pénzt paripát és fegyvert" adna a határrendészeti szerveknek a szerb–magyar határszakaszon. Erre Kósa Lajos azt mondta, hogy nincs szükség a megerősítésre, mert az illegális határátlépőknek csaknem 100 százalékát most is megfogják a határon. Erre viszont Harangozó kérdezett vissza, hogy akkor minek a kerítés.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa vitába szállt a Fidesz alelnökével Fotó: Origo

Kósa úgy reagált: az a baj, hogy amióta nem lehet a politikai menedékkérőket letartóztatni, mindenki annak mondja magát. Szerinte azért megoldás a kerítés, mert akkor a tömegek nem tudnak bejönni és menedéket kérni. Harangozó felvetette, hogy a kerítés a magyar oldalon lesz, tehát aki már a tövében megjelenik, magyar területen van, és kérheti a menekültjogot. Öt hónapja politikai hecckampányt csinál a Fidesz és a kormány ebből – állapította meg az ellenzéki politikus.