Tolvajoktól féltik az olimpia karikákat

Vágólapra másolva!
Amint az országgyűlés elé került az olimpiarendezés kérdése, megváltozott az MSZP álláspontja. A kormánypártok mellett a Jobbik is támogatja a budapesti terveket, az LMP nem. A 2024-es olimpia és paralimpiai játékok budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékról vitáztak a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok országgyűlési határozatban rögzítenék, hogy a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezését. Korábban az MSZP is határozottan kiállt a rendezés mellett, azonban keddre minden megváltozott.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka szerint

a 2024-es olimpia egy „fantasztikus lehetőség”,

amelyre Budapest az Agenda 2020 miatt ráadásul még jó eséllyel is pályázhat. Példaértékű, széles társadalmi összefogásról beszélt.

Agenda 2020

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly decemberben fogadta el az Agenda 2020 programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban, gazdaságosabban lehet nyári és téli olimpiát rendezni. Azzal a céllal hozták létre, hogy utat nyissanak a Budapest méretű városok olimpiarendezésének.

Szerinte Budapest azért indul eséllyel, mert az Agenda 2020 a kisebb városoknak is lehetőséget biztosít. Mint mondta, Peking után szerényebb olimpiai rendezést fogalmaztak meg a NOB-ban. Bánki Erik szerint a budapesti „egy erős pályázat lehetne”, és

a magyar főváros eséllyel kandidálhatna a 2024-es olimpiára.

Budapest esélyes lehet Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„A PwC tanulmánya azt támasztja alá, hogy Budapest nem csak, hogy képes, de meg is tudja rendezni az olimpiát” – fogalmazott Bánki Erik. Megismételte a tanulmányban szereplő főbb célokat, amelyek szerint csak olyan létesítmények épülnének meg, amelyek utóhasznosítása is megoldott lenne az olimpia után.

Szerinte az ötkarikás játékok

ezért az olimpia megrendezése valamennyi magyar politikus érdeke kell, hogy legyen.

Lehetőség és felelősség

„A kormány is úgy látja, hogy történelmi esély előtt áll az ország” – ismertette Simicskó István a kormány álláspontját. Szerinte az olimpia megrendezése egyszerre lehetőség és felelősség.

Simicskó István történelmi esélyről beszélt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint mondta, az olimpia megrendezése „összehozhatja a nemzetet”. Hangsúlyozta, hogy a MOB egyhangúlag, míg a Fővárosi Közgyűlés elsöprő többséggel – egyetlen ellenszavazattal – támogatta a budapesti rendezést, és ezek mellett társadalmi vita is zajlott több helyszínen.

Ideális körülmények

Kucsák László, a törvényalkotási bizottság előadójaként szintén az Agenda 2020 adta lehetőségek mellett érvelt. „A fényűző luxusolimpiák után az olimpia végre visszatérhet a gyökereihez” – mondta. Szerinte ezek olyan ideális körülmények, amelyekkel Budapest jó eséllyel pályázhat.

Az MSZP kihátrált

– mondta Gőgös Zoltán a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményét ismertetve. A szocialista politikus szerint az emberek „európai béreket, növekvő nyugdíjakat, olcsóbb élelmiszereket, várólista nélküli egészségügyet, mindenki számára egyöntetűen elérhető olcsóbb oktatást” akarnak az olimpia helyett.

Gőgös Zoltán szerint mást akarnak az emberek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ezek rendbetétele szerinte nem várhat 2024-ig. Utána el lehet dönteni, hogy több ezer milliárd forinttal támogatjuk-e az olimpiai rendezést, mondta Gőgös Zoltán.

Rossza a sorrend

„Nem a sporttal van bajunk, a sorrendet nem tartjuk elfogadhatónak” – fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint jelenleg még az is kérdéses, hogy lesz-e orvos és ápoló 2024-ben. „Nem fogjuk támogatni ezt a határozati javaslatot” – jelentette ki Gőgös Zoltán.

A rezsibiztos nem érti

Németh Szilárd István szerint sokáig úgy tűnt, hogy az olimpia nem válik pártpolitikai játékká, de most mégsem érti a baloldal pálfordulását, hiszen korábban az MSZP kiállt az olimpiai rendezés mellett.

– javasolta a rezsibiztos. Mint mondta, a magyarok igazi olimpiai nemzet, de a 10 legeredményesebb ország közül csak Magyarország nem rendezett eddig olimpiát. Szerinte

magyaros bátorsággal és leleményességgel kell belevágni a küzdelembe.

„Szavazzák meg a pályázatot és birkózzuk ki a talán soha vissza nem térő alkalmat!” – szólította fel képviselőtársait a fideszes politikus.

Nemzeti összefogás vs. kirekesztés

„Abban nincs vita közöttünk, hogy az olimpia eszméje az egyik legnemesebb gondolat a világon” – mondta Lukács Zoltán. Az MSZP vezérszónoka szerint jó azoknak, akik olimpiát rendeztek, de ha ezt kibontjuk, nem nagyon találunk olyan helyszínt, amely pozitív szaldóval zárt. Olyan ország is van, amelynek a csődjében is szerepet játszott az olimpiai rendezés – utalt Görögországra a szocialista politikus.

Szerinte szép szavak hangoznak el a nemzeti összefogásról és a nagy együttgondolkodásról.

– mondta a szocialista politikus. Lukács Zoltán Németh Szilárdra reagálva – aki arról is beszélt felszólalásában, mennyire tiszteli Hegedűs Csabát – elmondta: ahhoz képest, hogy Németh Szilárd mennyire tisztelte az olimpiai bajnok birkózót, „ehhez képest egyetlen mozdulattal puccsolta meg őt a birkózó szövetségben, és a rendkívül nagy múltú sportembert úgy vágták ki onnan, hogy csak úgy durrant”.

A szocialista képviselő szerint az sem jó, hogy az 1300 oldalas hatástanulmányt titkosították – szerinte ezzel rögtön el is ment a bizalom.

Odalenne az öt karika

„Attól tartok, hogy ha önök rendeznék az olimpiát,

mire a megnyitóhoz érnénk, az öt karikából három maradna,

mert egyet elvinne Garancsi, egyet meg elvinne a Mészáros, és azért nem kettő maradna, mert a Simicskát már kirúgták. Körülbelül így nézne ki az önök olimpiája, ez az én problémám” – mondta Lukács Zoltán.

A KDNP és a Jobbik is a rendezés mellett

A KDNP szerint egy olimpia megrendezése történelmi esély Magyarországnak, mondta Simicskó István, a párt vezérszónoka. A kereszténydemokraták támogatják az olimpia megrendezését.

– ismételte meg korábbi nyilatkozatát Szilágyi György.

A Jobbik képviselője szerint ilyen a közös szurkolás a nemzeti mezt viselő sportolóknak, valamint ilyen lehet a legnagyobb nemzetközi sportesemény megrendezése.

Az olimpia összekötné az embereket Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP pálfordulása a jobbikos politikust is meglepte, és azt mondta, hogy tegnap még a szocialisták is kiálltak az olimpiai rendezés mellett. Elmondása szerint ő például kérte, és meg is kapta a hatástanulmányt. Szerinte az sok mindent elárul, hogy azok a szocialista képviselők, akik értenek a sporthoz – Varga Lászlót és Mesterházy Attilát említve –, nem is ülnek benn a teremben.

Rombolás helyett dolgozni kellene

Szilágyi György szerint az MSZP megmutatta az igazi arcát: aki egy ilyen nemes eszmét, mint az olimpia megrendezésének a lehetősége, ami összekovácsolhatna egy nemzetet, ők még ezt is hajlandóak föláldozni a politikai haszonszerzés oltárán. Szerinte a szocialistáknak a rombolás helyett inkább dolgozniuk kellene.

– mondta a jobbikos politikus.

Az LMP az olimpia mellett van, de nem támogatja

Ikotity István már elején leszögezte, hogy az LMP egyáltalán nem olimpiaellenes, és nagyon is szeretnék azt, Magyarország is rendezzen olimpiát. „Nagyon jó lenne egyszer, ha belátható időn belül eljutnánk oda, hogy olimpiát rendezzünk.

A 2024-es budapesti olimpia megrendezésének tervét elutasítjuk” – mondta az LMP vezérszónoka.

Az LMP nem támogatjaForrás: MTI/Róka Lászlómiddleon45033066

A jelenlegi feltételek és körülmények között az LMP nem támogatja a rendezést. Ikotity István szerint nem hiteles az, amit a kormány a határozatba foglalt. Az LMP úgy látja, hogy a 774 milliárdos költség valójában 3-4000 milliárd forint is lehet. Szerinte

Magyarországnak a következő tíz évben nincs 3-4000 milliárd forintja az olimpiára,

amely ráadásul óriási környezeti teherrel járna. Az 1300 oldalas tanulmányt ő sem kapta meg, csak a rövidebb összefoglalót látta.

Oktatás, egészségügy, szociális ellátások

Az LMP nem az olimpiára költene több ezer milliárd forintot, hanem az oktatásra, az egészségügyre és a szociális ellátásra fordítaná azt. Ikotity István szerint 2024-ben eleve Észak-Amerika jön a sorban és rendezhet olimpiát, Boston pedig már jelezte is pályázati szándékát. Az LMP képviselője szerint:

Szabó Szabolcs inkább szkeptikus a rendezést illetően. A független képviselő arról beszélt, hogy ő is csak a rövidebb tanulmányt kapta meg.

Szerinte a vezetői összefoglalóban szereplő számok mögött érezhetően nincsenek valós számítások.

Az összefoglalóban szereplő, az olimpiától függetlenül megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban beadott egy olyan javaslatot, hogy ezekre a fejlesztésekre a kormány vállaljon garanciát az olimpiától függetlenül – elmondása szerint javaslatát lesöpörték az asztalról.

Csizi Péter fideszes politikust is

meglepte a szocialisták pálfordulása.

Az Agenda 2020-ra hivatkozva arról beszélt, hogy a vidéki nagyvárosok is profitálhatnának az olimpia megrendezéséből.

Megköszönte

Bánki Erik zárszavában megköszönte a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatását. Szerinte, amíg nem volt a parlament előtt az olimpiai rendezésről szóló határozat, addig az MSZP támogatta a rendezést. A fideszes politikus szerint azért kellett titkosítani az 1300 oldalas hatástanulmányt, mert abból

a konkurens városok is megismerhetnék a budapesti pályázat gyengeségeit.

A 2024-es olimpia és paralimpiai játékok budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékról július 6-án dönt a parlament.