Bezárás helyett bővítik a menekülttáborokat

2015.07.02. 08:58

Maradnak a menekülttáborok, sőt, bővítik is őket a migránsok növekvő tömege miatt – tudta meg az Origo. Nem számolják fel a debreceni befogadóállomást sem, legalábbis egyelőre.

„Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a menekülttáborokat be kell zárni” – mondta az Origónak korábban Orbán Viktor.

Igenis, miniszterelnök úr

A kormányfő még június 26-án, Brüsszelben beszélt erről, az elmondottakat pedig sorra visszhangozzák a fideszes politikusok. Nemrég Papp László, Debrecen polgármestere fejtette ki, hogy be kell zárni a helyi befogadóállomást, miután hétfőn vallási nézeteltérés miatt több száz fős tömegverekedés tört ki a Sámsoni úton.

A debreceni polgármester szerint is be kell zárni a tábortForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A táborok bezárását kérte Pósán László debreceni fideszes képviselő is, aki tűrhetetlennek nevezte a történteket. 

Nekik senki sem szólt

Ehhez képest az Origo úgy értesült, hogy 

a táborokat nemhogy bezárják, inkább bővítik. 

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szűkszavú nemmel felelt kérdésünkre, hogy érkezett-e bármilyen kormányzati utasítás a hazai befogadóállomások felszámolására. 

Dupla terhelés alatt

A táborok jelenleg kétszeres túlterheléssel üzemelnek: a BÁH szerint elvileg összesen kétezer menekültet tudnának ellátni, most viszont négyezer-négyezer ötszáz lakójuk is van, a szám pedig naponta több száz fővel változhat.

Két éve is volt tömegverekedés a túlzsúfolt debreceni befogadóállomásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A debreceni Sámsoni úton például jelenleg közel 1700-an élnek, bár az állomás csak 823 főt tudna ellátni. A BÁH szerint ugyanakkor az itt élők a hétfői zendülés után sem panaszkodtak körülményeikre, a szociális munkások pedig a  konfliktus előtt és után is tájékoztatták őket a társadalmi együttélés szabályairól. 

Inkább bővítenek 

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az Origónak írásban úgy válaszolt: jelenleg is 

folyamatban van a kapacitásbővítő intézkedés. 

Azt nem árulták el, hogy ez új menekülttáborok felállítását vagy a meglévők növelését jelenti. Azt sem közölték, hogy hány új férőhelyet alakítanának a menekültek számára, és mikor.

Az Európai Unió nyolcmillió eurót ad a menekülthelyzet kezeléséreForrás: MTI/Soós Lajos

A fejlesztésre utal az is, hogy Brüsszel június 30-án nyolcmillió eurós támogatást ítélt meg Magyarországnak – ebből kellene ideiglenes regisztrációs központokat felállítania kormánynak, hogy kezelni tudja a migrációs hullámot. 

Előállítják őket

Az már biztos, hogy Kiskunhalason új rendőrségi előállító tábor épül a volt Gábor Áron laktanya területén, ahol sátrakban és konténerekben 1100 migránst tudnak majd ideiglenesen elszállásolni.

Az erősítésre szükség van: folyamatosan érkeznek a főként afgán, pakisztáni és szír migránsok Magyarországra, kedden 961 illegális határátlépőt fogott el a rendőrség a szerb–magyar zöldhatáron. 

Feszültség kívül-belül

Az elhelyezés nehézségei, a migránsok eltérő vallása és szokásai könnyen vezethetnek a debrecenihez hasonló incidenshez. 

Hangárokban és sátrakban őrzik a Röszkén elfogott migránsokatForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Röszkén a múlt héten szintén kisebb zendülés tört ki, mivel az elfogott migránsoknak egy napig kellett várakozniuk, amíg elszállították őket – a rendőrségnek itt nem kellett közbelépnie.

A feszültség a kerítésen kívül is fokozódikForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ilyen esetek miatt azonban 

a táborokon kívül is nő a feszültség. 

Egy radikális futballszurkolók egyik szócsöveként emlegetett portál például baljós üzenetben figyelmeztetett: „Ha a kormány nem lép fel a randalírozó migránsok ellen, akkor a társadalom teszi meg, és annak beláthatatlan következményei lesznek.”

 Mórahalmon már „őrjáratot” is szerveztek az ultrák, igaz, menekülttel nem találkoztak a településen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK