Rekordot döntött a kormány, hamarosan kinevezik az 55. miniszteri biztost is. Az egyetemek rossz PPP-konstrukcióinak kiváltásáért fog felelni. 

Hiába panaszkodott korábban az állami bürokráciára Lázár János, úgy tűnik, hogy a kormány nem tud leállni a miniszteri biztosok kinevezésével. A Hivatalos Értesítőben egy napja jelent meg Tiffán Zsolt megbízásának meghosszabbítása, ő június 15-étől ismét az Ős-Dráva Program megvalósításával kapcsolatos feladatok irányítását és összehangolását felügyeli.

Kérem a következőt 

Vele együtt 54 miniszteri biztos van jelenleg a kormányban, de az Origo információi szerint hamarosan kinevezik az 55.-et is. Ő az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatási Államtitkárságán a PPP-konstrukciók ügyét fogja felügyelni.

Palkovics László megerősítette, hogy a PPP-konstrukciók is miniszteri biztost kapnakFotó: Bielik István - Origo

Ezzel rekordszámúra nő majd az Orbán-kormányban a miniszteri biztosok száma, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy Lázár János június elején egyszerre nevezett ki 19-et, a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából.

Komolyabban veszik

Információink szerint a PPP-konstrukciók miniszteri biztosának kinevezésére azért volt szükség, hogy a kormány komolyabban tudjon foglalkozni a több milliárd forintos szerződések kiváltásával.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár már korábban megerősítette, hogy a kormány célja a rossz PPP-konstrukciók kiváltása, erre a célra 2016-ban 5,4 milliárd forintot nevesítettek a költségvetésben,ezekben partner az állami tulajdonban lévő MKB, illetve az állami tulajdonrésszel bíró Erste is.

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Kandó Kálmán Kollégium félbemaradt felújítását.Forrás: MTI/Kallos Bea

A felsőoktatási intézmények jellemzően egyetemi épületek, kollégiumok építésére kötöttek ilyen szerződéseket, 26 beruházásról azóta kiderült, hogy rendkívül rosszak és súlyos terheket rónak az egyetemekre.

Egy kollégium már épül

A PPP-k kiváltása nem újdonság, korábban például az Óbudai Egyetem kollégiumának konstrukcióját vette meg az állam. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, a helyszínen jelentette be, hogy a kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a jelenleg üresen álló Kandó Kálmán kollégium felújítását. Varga Mihály szerint a megújult épületet várhatóan 2016 decemberében vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók.