„Családbarát ország” - az Origo információi szerint ezzel a jelszóval indul majd el ősszel a kormány új kampánya. A minisztérium szerint az üzenet senki ellen nem irányul majd, ők csak az értékeket szeretnék erősíteni az emberekben.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a kormányhatározat, hogy az érintett miniszterek - Balog Zoltán és Lázár János - augusztus 31-ig dolgozzák ki a részleteket, és kössék meg a szerződéseket a „családbarát közgondolkodást erősítő kampányok” létrehozására.

Balog Zoltánt és Lázár Jánost kérte fel a miniszterelnök a részletek kidolgozásáraForrás: MTI/Kovács Attila

Plakát és internetes oldal

Egy pénteki háttérbeszélgetésen az Origo kérdésére az Emmi megerősítette, hogy már tavaly döntöttek a kampány indításáról. Az állampolgárok a tervek szerint hirdetéseken, óriásplakátokon és egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon találkozhatnak majd a kormány üzenetével.

A Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság vezetője szerint a kampány legfontosabb célja az információ átadása lesz.

„A családtámogatási rendszerben olyan sok változás történt, hogy a nyilvánosság nem mindig tudja követni. Ezért fontos, hogy a megfelelő helyen tájékoztassuk őket” - mondta Novák Katalin.

Ennek az egyik eszköze a hamarosan induló Család.hu internetes oldal lesz, itt minden elérhető információt összegyűjtenek majd.

A kormány kampányának már a logója is elkészültForrás: Origo

Közbeszerzés 350 millióról

A kampánnyal a kormány az emberek szemléletét is formálni szeretné. Az, hogy pontosan milyen szövegek szerepelnek majd a hirdetéseken, még nem dőlt el, de mindenképpen számítani lehet a család fontosságát hangsúlyozó, az apák és a nagyszülők szerepét kiemelő mondatokra.

A kampányra 350 millió forintos közbeszerzést írnak ki.

Novák Katalin szerint egyik céljuk az, hogy közelítsen egymáshoz a vágyott és a tervezett gyermekek száma. A kormányzat szerint ugyanis nagy probléma, hogy a fiatalok kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyire eredetileg vágytak.

Novák Katalin államtitkár szerint a kampány senki ellen nem irányulFotó: Bielik István - Origo

Konferenciát is rendeznek

A demográfiai kihívásokra keresik majd a válaszokat a Budapesti Demográfiai Fórumon is. A nemzetközi konferenciát idén novemberben rendezik majd a fővárosban, a tervek szerint a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Nem irányul senki ellen

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában azt mondták, hogy a kampány senki ellen nem irányul majd.

Senkinek nem akarjuk megmondani, hogyan éljen, és hány gyermeket neveljen”, mondta Novák Katalin. Az államtitkár szerint a kormány „a család értékét” szeretnék erősíteni.

A nők egyre idősebb korukban vállalnak gyermeket.Forrás: Thinkstock
Több születés, több halál
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2015 első negyedévében ugyan több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, viszont sokkal többen is haltak meg. Idén januártól áprilisig összesen 29 184 gyermek jött a világra az országban, ez három százalékos emelkedést jelent.

Különösen riasztó volt a halálozások száma: az év első négy hónapjában 48 929 ember hunyt el, 12 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A magas számért a kutatók szerint az influenzajárvány tehető felelőssé, de fontos szempont az is, hogy 2014-ben alacsony volt a halálozás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának abban mindenképpen igaza van, hogy a gazdasági válság hatására az egész Európai Unióban visszaesett a születések száma, a csökkenő tendencia pedig azóta is tart. Nagy az eltérés azonban az egyes tagállamok között: Írországban és Svédországban például 26 százalékkal több gyermek született 2013-ben, mint az ezredfordulón, Dél-Európában viszont mélyponton van a születések száma. Magyarországon különösen aggasztó a helyzet, nálunk 2000 és 2013 között 8,3 százalékkal csökkent a születésszám. Bár az utóbbi két évben némileg javult a mutató, még mindig csak három országot előzünk meg a 28-ból.

Érdekes adat az is, hogy míg az Európai Unióban az ezredforduló előtt a gyermekek 27 százaléka született házasságon kívül, 2013-ban ez az arány 40 százalékra nőtt. A nők ráadásul egyre később vállalnak gyermeket, a szülő nők átlagos életkora 29-ről 30,3 évre emelkedett. Első gyermeküket átlagosan 28,7 éves korukban vállalják a nők.