Kikészíti a görögöket Ciprasz népszavazása

Athén Görögország Görög Kommunista Párt(KKE) tüntetése a Szitagma téren.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.02.
Athén Görögország Görög Kommunista Párt(KKE) tüntetése a Szitagma téren. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.02.
Vágólapra másolva!
A vasárnapi görög népszavazás kérdése értelmét vesztette, mert a mentőcsomag, amiről szól, már nincs az asztalon. A görög társadalmat élesen megosztja, hogyan kellene voksolni. Az Origo helyszíni riportja.
Vágólapra másolva!

Van, aki dacból vagy hazafiasságból állna a kormány mellé, és lenézi azokat, akik nem így tesznek. Mások az ország jövőjét féltik, ezért szavaznának másképp. Eközben a hitelezők sem nyilatkoztak arról egyértelműen, mire készülnek, ha a görögök így vagy úgy voksolnak.

- mondja a kövérkés, kopaszodó görög feltűrt ingujjban a növénykereskedés pultja mögött. A bolt olyan, mint a kőbányai Oázis, csak huszadakkora, és másféle növények vannak benne.

"Hogy én? Én még nem tudom" - válaszolja, amikor saját véleményéről kérdezzük.

Szétszakadt a társadalom

Ez van mindenhol, meséli a növényárus. Kollégák, családtagok terveznek máshogy szavazni, mindenhol ez a téma, az emberek győzködik egymást a kávézókban, a buszokon. "Nézzen oda a bankautomatára!" - mutat ki az ajtón az út túloldalán sorban állókra.

Ürességtől kongó bevásárlóközpont Nea Szmirni településen Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Sor a bankautomatánál

Az automata előtt egyébként elmentük a növényüzlet felé, a sor már akkor elég hosszú volt, az elején az emberek hangoskodtak, jobbra-balra tessékelték egymást. Kérdeztük mi a baj, mondták, hogy elromlott, javítják épp. Nem értettük, akkor miért van a felzúdulás, de azzal nevettek ki, hogy nincs semmiféle felzúdulás:

"This is Greek style!"

Naponta 60 eurót lehet felvenni az automatákból Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Hova vezetnek a válaszok?

A növényboltos azért nem tudja, hogyan szavazzon, mert nem tudja, melyik válasz mit jelent.

Azt szeretné, ha Görögország megtartaná az eurót, de nem látja, hova kéne ikszelnie ehhez.

Emiatt többen panaszkodtak nekünk: a hitelezők javaslata, amiről eredetileg népszavazniuk kellett volna, már nincs az asztalon, tulajdonképpen nincs miről szavazniuk.

Már nincs terítéken

Ebben igazuk is van. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök június 26-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez arról,

Görögország elfogadja-e a hitelezők ajánlatát.

Egyúttal azt kérte a hitelezőktől, hosszabbítsák meg a június 30-án lejáró mentőcsomagot, aminek keretében az ajánlat elhangzott, hogy a görög népnek legyen ideje dönteni.

Ciprasz többször szólt tévényilatkozatban az emberekhez Forrás: POOL/Reuters

A hitelezők ezt nem tették meg, a mentőcsomag, és vele együtt a hitelezők ajánlata június végén kifutott. Ezért technikailag a július 5-ei népszavazás már nem szól semmiről sem.

Vevőkre váró táskaárus Athén belvárosában Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Beszéltünk olyan vállalkozóval, akit szó szerint a kiabálásig vitt a téma: "Mire szavazzak? Nincs miről szavazni!

Támogassam őket biankó, hogy utána azt csináljanak, amit akarnak? Megválasztottuk őket, ők a kormány, tegyék a dolgukat!"

A nem voltaképpen igen

A Sziriza és Alekszisz Ciprasz szerint a görögöknek azért kell nemet mondaniuk a hitelezők korábbi ajánlatára, mert ezzel az eredménnyel a háta mögött a kormány jobb feltételeket tud majd kiharcolni a következő mentőcsomag tárgyalásain.

Pihenő munkások Athén belvárosában Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ehhez képest július 1-jén nyilvánosságra került Ciprasz trojkának írott levele, amiben bejelenti, néhány kisebb (tényleg kisebb) módosítással kész elfogadni a hitelezők korábbi feltételeit. A hitelezők ebbe nem mentek bele, azt válaszolták, amíg nincs meg a népszavazás eredménye, szó sem lehet semmiféle megegyezésről.

A zsebükkel gondolkodnak

A növényüzlettel szemben az elektronikai bolt negyvenes éveiben járó, hosszú őszesfekete hajú tulajdonosa pontosan tudja, hogyan fog szavazni: nemmel. Ennek elsősorban elvi oka van, a görög emberek nem tűrik az ultimátumokat, nem tűrik, hogy megmondják nekik, mit tegyenek.

A görögök mindig nemet mondanak, állítja. Ráadásul

a 11 éves fiára gondol, úgy látja, ha Görögország megtartja az eurót, munkanélküli lesz, ha felnő, vagy nagyon rosszul fog keresni

a megszorítások miatt.

"Ha most bevezetjük a drachmát, nekem nagyon rossz lesz, de a fiamnak öt-tíz év múlva talán már jobb - kalkulál. - Tudja, kik fognak igennel szavazni? - kérdezi. - Akiknek csak az a fontos, most mi van, akik a zsebükkel gondolkodnak."

Az IMF engedékeny lett

A hitelezők egyébként megosztottak azt illetően, hogy a továbbiakban hogyan kellene kezelni a görög hitelválságot.

Az Eurócsoport és az Európai Központi Bank eddig nem akart a görög adósság átstrukturálásáról vagy részleges elengedéséről tárgyalni,

és az IMF sem forszírozta ezt. Az IMF június 2-ai közleményében már az állt, Görögországnak egy 60 milliárd eurós új mentőcsomagra lenne szüksége, és arra, hogy minden hiteltörlesztését felfüggesszék a következő 20 évre.

A drachmába tönkremennek

A pireuszi jachtkikötőben öt éve egyre kevesebb a turista, egyre rosszabbul megy az üzlet, mondják a dolgozók. A kikötőben az összes jacht bérelhető. Egy jól öltözött, rövid ősz hajú jachttulajdonost kérdezünk, ő mihez kezd vasárnap.

Faliro kikötőjében dolgozó munkások. Kevés a bérlő Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

"Igennel fogok szavazni" - válaszolja. Szerinte ez a logikus, mert ha elhagyják az eurót, és bevezetik a drachmát, akkor talán több turista jön majd, hiszen minden nagyon olcsó lesz nekik, de a gazdaság és a görögök mégis tönkremennek.

Az uniós tagság a tét

Emlékeztetjük rá, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azt mondta, akkor a legnagyobb az esély az egyezségre, ha a görögök nemmel szavaznak.

"Ciprasz mondott már sok mindent" - legyint.

Szerinte a népszavazás arról szól, hogy Görögország kilépjen-e az eurózónából, sőt talán az unióból.

Jeroen Dijsselbloem szerint a "nem" győzelme után is megszorítások jönnek Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ha úgy vesszük, akkor igaza van, Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke arra utalt, csak akkor kezdődhetnek el a tárgyalások a következő görög mentőcsomagról, ha a görögök vasárnap igennel voksolnak.

Később ugyanakkor már azt mondta,

a görögöknek egy új mentőcsomagért cserébe akkor is meg kell húzniuk a nadrágszíjat, ha nemmel szavaznak.

Vagyis már nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a tárgyalások folytatódjanak, ha a görögök nemmel szavaznak a népszavazáson.

A média megfélemlít

Az athéni piacon járunk, a halaskofák, akik ott helyben darabolják a jéggel teli ládákon fekvő halakat, kérdezősködésünkre mosolyognak, és egyik társukhoz terelnek. Hogy miért, az csak később derül ki. Ő és

a piacon mindenki nemmel fog szavazni,

állítja.

"Hogyan máshogy? Csak azok szavaznak igennel, akiket megfélemlítettek, és akiket nem érdekel Görögország sorsa."

A halpiac nem szavaz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Azt mondja,

Közben kibelez egy halat, félbevágja, papírba csomagolja, odaadja a vevőnek.

Mint a párválasztás

Visszakérdez, hogy mástól mit hallottunk. Elmondjuk a sokat ismételt érvet, miszerint nincs miről szavazni, hiszen a trojka javaslatcsomagja már nincs az asztalon. Szerinte ez butaság, a dolog sokkal egyszerűbb:

Mikor búcsúzkodni kezdünk, megemlíti, hogy járt Budapesten és Bécsben is (hát ezért hozzá tereltek a többiek), és Budapest a szebb. A magyarok viszont nem olyan nyitottak és segítőkészek, mint a görögök, mondja, talán a hideg miatt lehet, az emberek begubóznak, nem csak a kabátjukba.