A tartós hőség miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta a legmagasabb fokú - piros - figyelmeztetést az egész országra. A mentőknek a szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a hétvégén a nagy meleg miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemelte: a napi középhőmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig hőségriadót rendelt el már korábban. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. 

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A mentők fokozott óvatosságra intenek, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják, hogy lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat pedig kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára és arra is, hogy az emberek cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyanak.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel. A levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az ÁNTSZ is arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - tették hozzá.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a melegben szaporodnak - figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna műsorában. Hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.