Varga minisztériuma elbánna a boltzárat megkerülőkkel

2015.07.07. 23:42

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a kormányhivatalnál a Nemzetgazdasági Minisztérium a piaccá nyilvánítás miatt vasárnap is nyitva tartó balatonfenyvesi CBA miatt.

A Coopnak már most is van három üzlete, amelyik a piaci kiskaput kihasználta, és több boltjuk engedélye folyamatban van. Akik megkapták az engedélyt, azoknál nagyfokú jóindulatot tanúsított az önkormányzat - írja cikkében a hvg.hu.

CBA - vasárnapi nyitvatartásFotó: Polyák Attila - Origo

Amint azt az Origo is megírta, a fenyvesi CBA ezer négyzetméter alapterületű, így boltként semmiképp nem tarthatott volna nyitva vasárnaponként. A bolt tulajdonosa kezdeményezte, hogy az üzletet nyilvánítsák piaccá, a helyi jegyző pedig úgy látta, hogy az üzlet minden feltételt teljesített, ezért megadta az engedélyt

A szaktárca valami bibit sejt egy CBA-s üzlet körül

A balatonakali és a balatonfenyvesi Príma és CBA is mielőtt kérte a piaccá nyilvánítását, már folytatott piaci tevékenységet – mondta az Origónak Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója.

Nem tudok arról, hogy további üzleteink piaccá nyilvánítása folyamatban lenne.Fodor Attila úgy tudja, a Balatonnál több 200 négyzetméter feletti bolt szintén kérte, hogy piac lehessen. Révfülöpön és Ajkán is van olyan üzletlánc, aminek a boltjai már most piaccá lettek nyilvánítva.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szemügyre vették

A hvg.hu megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta: "a jegyző saját hatáskörben dönti el, hogy engedélyezi-e egy vásár vagy piac működését – ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak –, vagy sem.

Ennek megfelelően a jegyző döntésébe a kormánynak nincs beleszólása, azzal szemben az illetékes kormányhivatalnál lehet fellebbezni, illetve a kormányhivatal jogosult felügyeleti eljárást kezdeményezni.

A megjelent hírekre tekintettel ugyanakkor tárcánk személyesen győződött meg arról, hogy például a Balatonakaliban lévő üzlet a helyi termelői piac létesítésére vonatkozó követelményeknek megfelel, a Balatonfenyvesen piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban viszont Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK