Cáfolnak a mentők, nincs halálos eljárás

2015.07.07. 10:32

A magyar mentők a jelenleg létező legeredményesebb légút-biztosítási eljárást alkalmazzák - közölte az Origóval az Országos Mentőszolgálat. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a Népszabadságban megjelenteket cáfolják. A cikk szerint egy új légút-biztosítási technika öt beteg halálához is vezethetett. 

Ahogyan arról az Origo a Népszabadság cikke alapján beszámoltöt beteg halálához vezethetett a mentők által használt új légút-biztosítási technika. A lap erről egy, a birtokában lévő szakértői jelentésre hivatkozva írt.

Cáfolják a mentősök a Népszabadságban megjelenteketForrás: MTI/Varga György

A lap szerint a módszert számos mentős vitatja. 

Cáfolnak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a Népszabadság hamisan sugalmazza, hogy a mentősök által évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta.

A magyar mentőhelikopterek, az eset- és rohamkocsik mentősei az eljárással az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg - közölte az OMSZForrás: MTI/Vajda János

Mint írják, a valóság a leírtakkal ellentétben az, hogy a magyar mentők

a jelenleg létező legeredményesebb légút-biztosítási eljárást alkalmazzák. A mentősök ezzel a módszerrel az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg.

Nincs tökéletes módszer

A közlemény kitér arra, hogy a légútbiztosítás a közvetlen életveszély okát (pl. belső vérzés, agysérülés, szívizomelhalás stb.) önmagában rendszerint nem szüntetheti meg, vagyis

sajnos ezzel sem lehet minden beteget megmenteni.

Ahogyan fogalmaznak, ilyen esetekben a beteg nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére veszíti életét. 

Mint írják, a konkrét esetekben a felkért szakértők sem az alapbetegségeket, sem a halál okát nem ismerhették, így jelentésük összefüggést az eljárás és a halálozás között nem mutathatott, és nem is mutatott ki.

Most ez a legjobb eljárás

Az úgynevezett RSI (Rapid Szekvenciájú Intubáció) már „arany standardként” alkalmazott eljárás több fejlett országban, mint például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.

A Népszabadság cikke miatt az Országos Mentőszolgálat a lap ellen jogi lépéseket tesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK