Nem bánta meg kiállását a meleg politikus

Barabás Richárd, PM
Vágólapra másolva!
Blogján írt arról Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, hogy meleg. Magyarországon csak nagyon kevés politikus vállalta fel, hogy homoszexuális, Ungár Klára volt az első 2005-ben.
Vágólapra másolva!

Kulka János szerint sok politikus titkolja még a melegségét: a videót, amelyben erről beszél, ITT nézheti meg.

Nem kapott negatív visszajelzéseket, miután a blogján nyilvánosságra hozta, hogy meleg, mondta el Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért XI. kerületi önkormányzati képviselőjea az Origónak. Legalábbis személyeseket nem, általános becsmérlő megjegyzéseket olvasott kommentekben, de senki sem kereste meg külön ilyesmivel. Pozitív visszajelzést és támogatást viszont nagyon sokat kapott: úgyhogy most sokkal felszabadultabb, mint korábban, és meghatódott.

Családja, barátai tudták

Szűk családja és baráti köre természetesen eddig is tudta, hogy meleg, mondta el a politikus. Tágabb családjából vagy baráti köréből még senkivel sem beszélt, akit a nyilvános bejelentése meglepetésként érhetett.

Felszabadultan élhessenek a kisebbségek

Arról, hogy politikai karrierjére milyen hatással lesz, hogy a nyilvánosság elé lépett, fogalma sincs, de nem is érdekli.

- mondta. Egyébként nem hiszi, hogy derékba törné a karrierje, de még ha úgy lenne, akkor is ugyanígy döntene.

Azt szeretné elérni, hogy Magyarországon minden kisebbség tagja felszabadultan élhessen. Ezért viszont tenni kell, ő ezért állt a nyilvánosság elé.

A felszabadító őszinteség

„Mégis ezt kimondani ma fontos és erkölcsileg helyes,

mert kizárólag a felszabadító őszinteség jelenthet alternatívát azzal a nevetséges cinizmussal szemben, amit nap mint nap megpróbálnak leerőszakolni a torkunkon”

– írja a politikus blogbejegyzésében.

Barabás Richárd a blogján írt arról, hogy meleg Forrás: Origo

Sokan kerülnek kisebbségbe

Nyilvánosság elé lépését a következőkkel indokolta: „Elvégre nem kell senkinek sem melegnek lennie ahhoz, hogy valamiért kisebbségbe kerüljön. Kiszolgáltatott munkavállaló, egy mások szemében furcsa vallás követője, cigány, zsidó, menekült vagy egyszerűen csak félelmekkel teli ember – egyre megy.

Nem benned van a hiba, hanem azokban, akik bármiért is megaláznak, kinevetnek és megvetnek. Ők érdemelnek szánalmat, és nem te.”

A tévében beszélt róla

Magyarországon eddig csak nagyon kevés politikus vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy meleg. Ungár Klára szabad demokrata politikus volt az első 2005-ben, ő egy tévéműsorban beszélt nyíltan homoszexualitásáról. Bár korábban, még 2001-ben nyílt levélben fordult Dávid Ibolyához, az MDF elnökéhez és Tarlós István óbudai polgármesterhez, mert elítélték a Sziget Fesztivál meleg tematikájú színpadát. A levélben egyes szám első személyben írt a homoszexuálisokat ért kirekesztésről.

Ungár Klára egy tévéműsorban beszélt arról, hogy meleg Fotó: Polyak Attila - Origo

A melegfesztiválon jelentette be

Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára 2007-ben, a melegfesztivál nyitóünnepségén jelentette be, hogy homoszexuális. A Blikknek adott interjújában azzal indokolta a bejelentést, hogy elege lett a titkolózásból, hogy például még a kocsija sofőrje előtt sem mondhatta ki a kedvese nevét.