Öt évre kidobnák Athént az euróövezetből a németek

Görögország válság,  bevásárlóközpont bankautómatájánál sorban álló görögök, 60 € készpénzt lehet naponta felvenni,  Nea Szmirni telpülésen, Athén elővárosában.
Fotó:Dudás Szabolcs
2017.07.03.
Görögország válság, bevásárlóközpont bankautómatájánál sorban álló görögök, 60 € készpénzt lehet naponta felvenni, Nea Szmirni telpülésen, Athén elővárosában. Fotó:Dudás Szabolcs 2017.07.03.
Vágólapra másolva!
Egy nappal a rendkívüli uniós csúcstalálkozó előtt még mindig nem világos, mi lesz Görögország sorsa. Sajtóértesülések szerint Németország már azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Athén öt évre ideiglenesen kilépjen az eurózónából, a finnek pedig nem hajlandóak egy újabb mentőcsomagot támogatni.
Vágólapra másolva!

Összegyűltek Brüsszelben az eurócsoport pénzügyminiszterei, hogy megegyezzenek a görögök javaslatcsomagjáról. Hiába nyilatkoztak azonban derűlátóan, a vasárnapra tervezett rendkívüli uniós csúcs előtt néhány órával még mindig nem sikerült megegyezniük. A BBC tudósítása szerint az eurócsoporton belül kevesen hisznek már Athénnak, a legfontosabb kérdés így a bizalom.

Ciprasz javaslatcsomagját pénteken elfogadta a görög parlament Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

Az AP hírügynökségnek egy uniós tisztviselő azt mondta, hogy a görög javaslatok „túl későn” érkeztek és „nem elegek”, a teremben pedig kevesen optimisták a megállapodással kapcsolatban.

Finnország vétóról beszél

Finnország is bekeményített:

mivel egy újabb mentőcsomag katasztrofális helyzetbe hozná az országukat, ezért ha erre kerülne a sor, nem fogják megszavazni.

Fontos azonban, hogy egy vétóhoz nem elég a finnek szavazata, 85 százalékos támogatás is elég az újabb javaslatcsomagoz.

Érdekes terv szivárgott ki német oldalról is. A német pénzügyminiszter állítólag Görögországnak az

euróövezetből történő átmeneti kilépését is indítványozta

az Eurócsoport válságülésén.

Erről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung számol be vasárnapi számában, az írás legfontosabb részletei azonban már előzetesen napvilágot láttak.

Wolfgang Schauble elégedetlen a görög javaslatokkal Forrás: AFP

A németek öt évet adnának

Wolfgang Schäuble a lap szerint euróövezeti minisztertársainak kijelentette, hogy kedvezőtlenül ítéli meg az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök által két nappal ezelőtt előterjesztett reformcsomagot. A német pénzügyminiszter két választási lehetőséget javasolt. Az egyik az volt, hogy a görög kormánynak sürgősen módosítani, illetve Schäuble szerint tökéletesítenie kellene az adóemeléseket és nyugdíjcsökkentést egyaránt magában foglaló csomagot, a másik pedig az, hogy Görögországnak legalább öt évre el kellene hagynia az euróövezetet és ez idő alatt rendeznie kellene adósságait.

Ugyanakkor továbbra is az Európai Unió tagja maradna, és továbbra is részesülne a gazdasági növekedést segítő, valamint humanitárius támogatásában.

Más források azonban arról írtak, hogy Angela Merkel ezt kivitelezhetetlennek tartja, ezért a német kancellár elvetette a pénzügyminiszter javaslatát.

A görög bankokban még hónapokig érvényben lehet a tőkekorlátozás Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A tőkekorlátozás marad

Akár sikerül megállapodni a hitelezőkkel, akár nem, Görögországban még legalább két hónapig érvényben maradhat a tőkekorlátozás idézte Jorgosz Sztatakisz görög gazdasági minisztert a Reuters