A többség szerint nem kell kerítés a határra

bevándorlók migránsok rendőrség
Vágólapra másolva!
Csak a Fidesz szavazói gondolják úgy, hogy érdemes megépíteni a szerb határra tervezett kerítést. A magyarok többsége szerint a határzár nem fogja megállítani a menekülteket, sőt a kormány kampánya is csak figyelemelterelés. 
Vágólapra másolva!

Nem ért egyet a határzárral a magyarok többsége - ez derült ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérésben ezer embert kérdeztek meg, 56 százalékuk válaszolta azt: a szerb-magyar határra tervezett kerítés teljesen alkalmatlan arra, hogy megállítsa a menekülteket, így nem is építené fel azt.

Illegális határátlépők. A megkérdezettek többsége szerint a kerítés sem fogja őket megállítani Forrás: Police.hu

Kivándorlás vagy bevándorlás?

Az intézet két hónappal ezelőtt is megkérdezte a választópolgárokat, hogy mit gondolnak nagyobb problémának: a magyarok külföldre történő kivándorlását, vagy inkább a menekültek érkezését. Akkor egyértelműen a kivándorlás volt a fontosabb probléma. A friss eredmények ettől gyökeresen eltérnek.

Most a kivándorlást a megkérdezettek 42 százaléka tartja nagyobb problémának,

míg 44 százalék a menekültek érkezését, ami bizonyítja, hogy hatékony volt a kormány kampánya.

Érdekesen alakult annak vizsgálata, hogy hol volt a leghatékonyabb a kampány. Míg két hónappal ezelőtt a Fidesz-szavazók többsége szerint is a kivándorlás volt a fontosabb probléma, mára 72 százalékuk a menekültek megjelenését tartja nagyobb gondnak.

A Publicus felmérése szerint 56 százalék nem építené fel a kerítést Forrás: Origo

Hatástalan kampány

Egyéb kérdésekben azonban úgy tűnik, a kampány nem volt hatásos.

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy betöltse funkcióját,

és megállítsa a menekülteket. Mindössze a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) gondolja azt, hogy a kerítés valamennyire alkalmas lesz arra, hogy ellássa legfontosabb feladatát.

Ebben a kérdésben csupán a Fidesz-szavazók gondolkodnak másként, mint a többség. Ők elenyésző mértékben inkább alkalmasnak látják a kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket, míg az MSZP-, Jobbik-, illetve a többi pártra szavazók, valamint a bizonytalanok több mint kétharmada erről másként vélekedik.

Nem kell kerítés

A válaszadók több mint fele (56 százalék) egész egyszerűen nem építené fel a kerítést.

A Fidesz szavazói itt is más véleményen vannak, 60 százalékuk állítaná fel az ideiglenes határzárat, és mindössze 31 százalékuk ellenzi.

A Jobbik szavazói is hasonlóan gondolkodnak, bár közöttük kevesebben gondolják úgy, hogy épüljön fel a kerítés. Esetükben 51 százalék támogató, és 47 százalék elutasító a kérdésben. Leginkább az MSZP- és az LMP-szavazók gondolják úgy, hogy ne épüljön fel a kerítés (80 és 79 százalék), és az összes többi vizsgált társadalmi csoportban is egyértelmű többségben vannak azok, akik így vélekednek.

Csak figyelemelterelés

A többség úgy gondolja, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés inkább figyelemelterelés, és célja nem a menekültek megállítása.

A megkérdezettek több mint fele (54 százalék) ért egyet az erre vonatkozó állítással, míg csupán kevesebb mint harmaduk (30 százalék) gondolja másként. Egyedül a Fidesz-szavazók körében van többségben az álláspont, hogy a kerítés nem figyelemelterelés (57 százalék), mindenki más úgy gondolja, hogy az - leginkább az MSZP és a Jobbik szavazói.