Nincs is piac a révfülöpi Coopoknál!

Coop, Révfülöp
Vágólapra másolva!
Piaccá minősítettek két Coop üzletet is Révfülöpön, hogy ezzel a trükkel nyitva lehessenek vasárnap. A boltokat megtaláltuk, a piacoknak azonban a nyomát sem. Helyettük talányos bolti eladókba, tudatlan könyvárusba és elégedett vevőkbe botlottunk. Émile Zola forog a sírjában.     
Vágólapra másolva!

Vasárnap is nyitva van két Coop bolt Révfülöpön, miután a leleményes tulajdonosok piacokká minősítették az üzleteket. A trükk az a dologban, hogy

nem magát az áruházat, hanem a környékét lehet piaccá nyilváníttatni,

így nem kell az árusokat a szűk gondolasorok közé ültetni. Az előírások szerint kellenek ugye standok az árusoknak, ivóvíz minőségű víz és vécé, aztán mehet is a bolt. Illetve a piac.

Hiszen piac Forrás: Origo

Méltó válasz Zolának

Révfülöp felé autózva azon ábrándozom, végre méltó választ adhatok Émile Zola kolléga Párizs gyomra című híres dolgozatára, ami a francia főváros Vásárcsarnokának regénye. Terveim az első bolt, a Füredi utca 46. szám alatti 137. Stop ABC parkolójába érve foszlanak szét, mert a bolt ugyan nyitva van, de piacot sehol nem találok körülötte. Csak egy könyvessátor és egy kürtős kalácsos van az üzlet előtt, utóbbi ráadásul zárva.

A kürtős kalácsos zárva Forrás: Origo

Sehol egy stand, csap, vécé, sehol egy málnaárus, sehol egy paprikát és házi meggyszószt kínáló nénike.

A boltban a csemegepult mögött álló hölgyet kérdezem meg, aki a magyar boltosok illemkódexének megfelelve hátat fordítva beszél, illetve böffent oda egy-egy talányos félmondatot. - Tessék mondani, hol van itt a piac? - Piac? Há’ nem tudom, valahol kell lennie. - És ki tudná megmondani, hol van? - Há’ nem tom, ki. Egy másik boltoshoz fordulok, ő tanuló lehet, mert rámpillant, miközben válaszol, igaz, a paradicsomok pakolását nem hagyja abba: - Hát, nem tudom, talán a kürtős kalácsos meg a könyvárus lehet a piac.

Ami sok, az sok

A boltban egyébként sokan vannak, a pénztárnál tízen állnak sorba, sok a külföldi. A hát szócskára szakosodott boltosok szerint sok a vevőjük. Amikor kicsit konkrétabban rákérdezek, mennyi, megismétlik a korábbi rébuszt: sok. Hát nem tudom, tényleg soknak tűnik.

A vevők persze örülnek a délután ötig nyitva tartó ábécének, van, aki olvasott róla, van, akinek a szomszédja mondta.

A külföldiek nem hallottak semmiről, csak mentek az orruk után, és észrevették, hogy az üzlet nyitva van. Gyorsan be is jöttek, hogy vásároljanak ezt-azt uzsonnára.

Ez a bolt, a piacnak kívül kellene lennie Forrás: Origo

A könyvessátor eladója a boltba járhat tanfolyamra, ő is szinte minden mondatok hát-tal kezd: - Hát, nem tudom, talán a kürtős kalácsos lehet a piac. Az is lehet, hogy én, nem tudom. A slusszpoént a kürtős kalácsos adhatta volna meg ebben a komédiában, ő azonban ugye zárva volt.

Sherlock Holmes gratulál

A 157. számú Coop ABC a Káli út 24. alatt várja vasárnap is a vevőit. Pechünkre az előző helyen túl sok időt töltöttünk a piac nyomainak felgöngyölítésével, így ez a bolt már zárva van. Fél egyig volt nyitva, viszont itt még kürtős kalácsos sincsen, csak egy trafik, ami a felirat szerint a bolttal megegyező időpontokban van nyitva. Sherlock Holmes valószínűleg dísztáviratban gratulál majd, mert

némi cirkálás után sikerül megtalálom két mobil vécét,

igaz, mindkettő le van lakatolva. A nyomok szerint a helyiek jól alkalmazkodnak az ilyen kihívásokhoz, egy férfi éppen a bódé takarásában végzi a kisdolgát.

ABC és/vagy piac Forrás: Origo

Begördül egy autó, fejcsóválva száll ki belőle egy pocakos illető. - Szép, mondhatom, szép - mondja. - Az ember nyaral, és mint ilyen, este fröccsözik a haverokkal. Reggel sokáig alszik, ébredés után néhány könnyű falat, majd mártózás a Balaton vizében, aztán amikor dél felé már nagyon tűz a nap, hazaballag, és lecsót főz, mert az jó. A rokon gyerek ragaszkodik hozzá, hogy ő tejföllel kéri a lecsót, az asszony észreveszi, hogy kevés a kenyér, én meg azt, hogy nincsen elég szóda. Beugrom a kocsiba, idesietek, erre nincsen nyitva a Coop. Ennek így semmi értelme - teszi hozzá, majd legyint, és elhajt Kővágóörs felé. Vele együtt szomorkodom én is, és a világirodalmi távlatok.