A hét végére megépülhet a 150 méteres próbakerítés

Mórahalom, 2015. július 13.
Egy honvédségi lánctalpas munkagép az ideiglenes műszaki határzár építésének előkészítéseként földmunkákat végez a magyar-szerb határon, Mórahalom közelében 2015. július 13-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Egy honvédségi lánctalpas munkagép az ideiglenes műszaki határzár építésének előkészítéseként földmunkákat végez a magyar-szerb határon, Mórahalom közelében 2015. július 13-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Mórahalom külterületén elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése hétfőn, kevéssel dél előtt. Az Origo úgy tudja, Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényeltek katonákat a helyszínre, hogy 150 méter hosszú próbakerítést építsenek. A terepet egy lánctalpas munkagép rendezi a Csongrád megyei településen.
Vágólapra másolva!

„Hivatalos tájékoztatást nem kaptam, de a határ menti gazdálkodók jelezték, hogy a katonaság felvonult, és elkezdődött a kerítés építése” – mondta az Origónak Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere minden olyan intézkedésnek örül, ami szerinte megszüntetheti azokat az állapotokat, amelyek az elmúlt időszakban kialakultak a településen.

Egy honvédségi lánctalpas munkagép az ideiglenes műszaki határzár építésének előkészítéseként földmunkákat végez Mórahalom közelében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

„Én nem láttam a munkálatokat, de nagyon remélem, gyorsan megépül a kerítés. Ha itt élne, magának is ez lenne a véleménye!” – mondta az Origónak egy Ásotthalom külterületén élő gazdálkodó. Többször hangsúlyozta, hogy ő nem rasszista, nem szimpatizál egyetlen párttal sem, de szerinte a jelenlegi helyzetet csak így lehet megoldani. Azt mondta: többször előfordult, hogy a migránsok bejöttek a kertjébe, sőt a házába is, vizet, illetve élelmet kértek. Kezdetben segített is, de szerinte ez a jelenség már túlmegy minden határon. Egy másik termelő arra panaszkodott, hogy a menekültek letapossák a termését, átvágják a kerítéseket, illetve a fóliasátrak oldalát, miközben toronyiránt haladnak észak felé.

Katonák irányítanak, rendőrök biztosítanak Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Csaknem egy hónapja jelentették be az építést

Négy méter magas kerítéssel zárja le a kormány a szerb-magyar határszakaszt 175 km hosszan - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még június 17-én. A miniszter szerint Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Később a kormány pontosított: a kerítést hivatalosan ideiglenes műszaki határzárnak nevezik. Azt is bejelentették: ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, más határszakaszon is kerítést építhetnek. A magyar-szerb határra épülő műszaki határzár létrehozására az állam mintegy 6,6 milliárd forintot csoportosított át. Szijjártó Péter szerint nyolc-tíz helyszínen, egyszerre kezdődik majd az építkezés, ami hónapokig is tarthat.

Kik építik?

Jelenleg egy úgynevezett próbakerítés épül 150 méter hosszan. Ezen nézik meg, hogy milyen műszaki nehézségekkel találkozhatnak majd a teljes, 175 km-es határzár építésekor. Az építkezést katonák kezdték meg rendőri biztosítás mellett, de Kovács Zoltán kormányszóvivő korábban azt mondta: ha a helyi keretek között kivitelezési lehetőség adódik, akár a közfoglalkoztatásban részt vevők is építhetik a kerítést, bár nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb forma.

10 méter széles határsávot sajátít ki az állam az építkezéshez Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Reagált a BM és a Honvédelmi Minisztérium

A határkerítés építéséhez szükséges előkészítő munkákat jelenleg az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédei végzik, összesen 43-an. A gépeket a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után terepmunkákat – fakivágás, aljnövényzetirtás, talajmunkák, útépítés – végeznek egy lánctalpas buldózerrel és egy univerzális földmunkagéppel.

Jelenleg egy 150 méter hosszú mintaszakasz megépítésén dolgoznak

- áll a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös közleményében. Az első, nem hivatalos hírek még 175 méteres próbakerítésről szóltak.

A Fidesz üdvözli, hogy már épül a biztonsági határzár, és azt kéri a kormánytól, hogy mielőbb készüljön el a teljes szerb-magyar határszakaszon.

Másként látja azonban a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt azt követeli, hogy állítsák le a magyar-szerb határon megkezdett kerítésépítést. Szerintük ugyanis azt nem az illegális határátlépők feltartóztatására, hanem a Fidesz népszerűségvesztésének megállítására tervezték.

Kevesebben támogatják

Nem ért egyet a határzárral a magyarok többsége - ez derült ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérésben ezer embert kérdeztek meg, 56 százalékuk válaszolta azt: a szerb-magyar határra tervezett kerítés teljesen alkalmatlan arra, hogy megállítsa a menekülteket, így nem is építené fel azt.

Az M1 tudta

A nemzeti hírcsatorna tudta, hogy mikor és hol kezdődik a kerítésépítés. Röviddel a munka megkezdése után már élőben kapcsolták a helyszínt, háttérben a munkagéppel.