Hadrendbe áll a medinai NATO-radar

2015.07.14. 21:38

Szerdán hadrendbe áll a medinai háromdimenziós NATO-radar, amellyel teljessé válik a magyar légtérellenőrzés - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a medinai radarállomáson.

A tárca vezetője az új radarkomplexum hadrendbe állítási ünnepségén hangsúlyozta: "a világ élvonalába tartozó technológiának és csúcskategóriás vadászrepülőknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy amit ma, a 21. század elején itt, Európában megtehetünk a honi légtér védelmében, azt meg is tesszük". 

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Hozzátette: az új radarállomás nemcsak Magyarország, hanem az egész NATO légterének védelméhez hozzájárul. A katonai szövetség olyan nagy reményekkel viseltetik a radar működése iránt, hogy saját költségvetéséből állta az építés 94 százalékát, és a radar élettartama alatt, 2033-ig a működés költségeihez is forrást biztosít a NATO - mondta.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az új radarállomásról még a Horn-kormány döntött 1998-ban, azonban 2010-ig mind a Zengőre, mind a Tubesre tervezett beruházás meghiúsult, "mert nem sikerült elmagyarázni az embereknek, miért fontos ez a radar". A legnagyobb siker, hogy a Tolna megyei Medinán az emberek "saját akaratukból és jól felfogott érdeküket követve" a honvédelem ügye mellé álltak - jegyezte meg.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Hende Csaba szólt arról is, hogy évente több mint félmillió repülőgép halad át Magyarország légterén, és ahhoz, hogy biztonságosan lehessen kezelni ezt a forgalmat, elengedhetetlenül szükséges a korszerű légtérfigyelő rendszer. Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Hende Csaba úgy fogalmazott: a radarállomás "jelentős költségbe került".

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Koen Gijsbers, a NATO Kommunkációs és Információs Ügynökségének főigazgatója arról számolt be, hogy egy program keretében Csehországban, Lengyelországban és Magyarországban nyolc radart állítottak hadrendbe. Hozzátette, hogy ezek a legjobb radarok, amivel a NATO Európában rendelkezik.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Zentai László, a Magyar Honvédség veszprémi radarezredének parancsnoka a rendezvényt megelőzően az új létesítményt ismertetve elmondta: a radart szerda reggel nyolc órától állítják hadrendbe, ettől fogva váltja fel az 1987-ben telepített orosz lokátortechnikát.

Hende Csaba és Koenraad Gijsbers, a NATO Kommunikációs és Információs Ügynökségének vezérigazgatójaForrás: MTI/Kiss Dániel

A medinai háromdimenziós radar ötödik generációs, számítógépes jelfeldolgozású berendezés, amely hatékonyabban, kisebb energiabefektetéssel működik, ugyanakkor nagyobb teljesítményre képes és könnyebben fenntartható, mint a leváltott orosz radarok.

A medinai radarállomás megépítéséről 2011 márciusában született döntés, a 45 méter magas radartorony alapkövét 2012 októberében helyezték el, és a HM Elektronikai és Informatikai Zrt., valamint a Megalogistic Zrt. kivitelezésében 2014. márciusában készült el 1,1 milliárd forintos beruházással. Ezzel egy időben megkezdődött a RAT 31 DL típusú radarberendezés szállítása és összeszerelése. A radar idén januárban kezdődött, több ezer órás megbízhatósági tesztje Zentai László tájékoztatása szerint sikeresen befejeződött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK