Vonulásos demonstráció a migránsok mellett

tüntetés bazilika kerítés bevándorlás
Vágólapra másolva!
A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás Csoport szervezésében.
Vágólapra másolva!

A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni, és

a kerítés nem oldja meg a problémát.

A tüntetés az V. kerületben, a Szent István Bazilika előtti téren kezdődött, majd a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre, az Országház elé, ahol lebontottak egy jelképes kerítést.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyantár Edit, több vajdasági civil szervezet, köztük a Polgári Értékek Központja képviseletében a Szent István téren arról beszélt, hogy "képmutató" a más országokból érkezők megbélyegzése, és

a határra tervezett kerítés sokáig emlékeztet majd "a nyomorúságunkra".

A globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: "senki sem született illegálisnak".

Fotó: Polyák Attila - Origo

Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Kossuth téren mondott beszédében kijelentette: a menekültügyi jogszabályok módosításával Magyarország "kiiratkozik a civilizált európai nemzetek sorából".

- mondta. Az épülő kerítésre utalva azt hangoztatta, hogy "a fal" drága és értelmetlen, azzal nem lehet megoldani a problémát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport képviseletében arról beszélt, hogy a kormány építi a "nagy falat", és ez Európa szégyene. Szavai szerint a legtöbben a halál elől menekülnek, nekik segítségre van szükségük.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Kékesi Márk, a szegedi MigSzol egyik alapítója szerint a kerítés nem lesz alkalmas arra, hogy feltartóztassa a menekülteket, hiszen azt meg lehet kerülni. A kerítés a magyar választóknak szól - jegyezte meg.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Amy Rodgers a Migráns Szolidaritás (MigSzol) képviseletében arról beszélt, hogy olyan kormány kell, amely nyitott szemmel közelít a problémához, a menekültekkel és az ország állampolgáraival közösen dolgozik ezen, továbbá új befogadó helyeket létesít.

Olyan Európai Unióra van szükség, amely felismeri, hogy a menekültek nem jelentenek fenyegetést

- mondta, hozzátéve: a magyar határon nincs szükség újabb "vasfüggönyre".

Fotó: Polyák Attila - Origo

A demonstrálók a Szent István tér mintegy felét töltötték be. A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a több civil szervezet által is támogatott tüntetésen.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendezvényen többen táblát vittek, amelyekre az volt írva: "Jézus is egy migráns"; "Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember"; "Human rights for all!"

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szervezők a tüntetés végén azt közölték, hogy a londoni magyar nagykövetséget a nap folyamán aktivisták "blokád alá vonták szolidaritásból".