Martonyi János azért fogadta el a párttagságot 1988-ban, mert úgy érezte, hogy pozitív dolgok indulhatnak meg az országban. A volt külügyminiszter arról is beszélt hogy bár ismerte Antall Józsefet, de nem akart belépni az MDF-be.

Alapvetően tévedés volt belépnie 1988-ban a Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP) – mondta Martonyi János az első és a második Orbán-kormány külügyminisztere a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában. A politikus szerint ugyanakkor látni kell, hogy abban az időben jó irányba indultak a dolgok Magyarországon. Azt azonban nem akarja mondani, hogy ez a két tény elválaszthatatlanul összefüggött – mondta Martonyi János. 

Martonyi János már bánja, hogy belépett 1988-ban az MSZMP-benForrás: MTI/Soós Lajos

Nem lett MDF-tag

Martonyi János szerint felmerülhet a kérdés, hogy ha évtizedekig sikerült ellenállnia a nyomásnak, és nem lett párttag, akkor miért kellett a végjátékban belépnie az MSZMP-be. Talán naiv dolog – fogalmazott –, de mégiscsak azért fogadta el a párttagságot, mert akkor tényleg úgy érezte, hogy valóban megindultak, de legalábbis megindulhatnak a pozitív változások az országban, javulhat a helyzet.

Bár ismerte Antall József, későbbi miniszterelnököt, nem akart az MDF-be belépni, és rendszerváltó politikusként megjelenni, a tudását, tapasztalatait azonban felajánlotta.