Zsidó motoroscsapat jön Budapestre

The Maccabiah, the Jewish Olympic , ISRAEL-MACCABIAH GAME FLAG WOMAN SPORT HORIZONTAL LOGO OPENING CEREMONY
General view of the opening ceremony of the 16th Maccabiah games, or Jewish Olympics, at Jerusalem's Teddy Stadium 16 July 2001. Two Palestinians were killed earlier in the day while preparing a bomb near the stadium, with Israel on alert for attacks as latest diplomatic steps to halt the bloodshed failed to make headway. AFP PHOTO/Menahem KAHANA
Vágólapra másolva!
Tizenegy motoros érkezik Magyarországra, hogy nálunk is népszerűsítsék a legrangosabb zsidó sportversenyt, a Maccabit. Gondoskodtak a védelmükről is.
Vágólapra másolva!

Zsidó túramotorosok csapata halad át Magyarországon: a 11 fős konvoj várhatóan szerdán délután gördül be Budapestre, hogy új tagokkal bővülve reklámozzák a zsidók olimpiáját - vagyis a Jeruzsálemben 1932 óta rendszeresen megtartott Maccabit, és annak európai változatát.

Eljutnak Berlinig

Az első világjátékot is motoros csapat hirdette Európában. "Szimbolikus jelentőségű, hogy

Tűzijátékkal ünnepelték 2001-ben a 16. jeruzsálemi Maccabi megnyitóját Forrás: AFP/Menahem Kahana

július 28-án, és Joachim Gauck német államfő nyitja meg az Európai Maccabi Játékokat" - mondta az Origónak Nagy Ákos, a Maizsihsz sajtómunkatársa.

Nincs miért aggódni?

Mint megtudtuk, a túramotorosok megállnak a Duna-parti bronzcipőknél és látogatást tesznek a Dohány utcai zsinagógánál is. A társaság szívesen lát kísérőket, új tagokat is a csapatban. Mikor arról érdeklődtünk, hogy a túrázók tartanak-e provokációtól,

azt a sejtelmes választ kaptuk, hogy védelmük biztosított,

Zászlós felvonulás a 2001-es ünnepélyes megnyitón Forrás: AFP/Menahem Kahana

a magyar hatóságokra és a hazai szervezők biztonsági szolgálatára is számíthatnak.

Kósa is jöhetne

Arról nincs információ, hogy magyar politikusok fogadják a delegációt, bár Nagy Ákos szerint

ha mondjuk Kósa Lajos is motoron várná a csapatot.

Sportolók egy korai zsidó olimpián Forrás: Wikimedia Commons

A zsidó motorosok magyarországi látogatásuk után Szlovákián és Lengyelországon keresztül jutnak el Berlinig, útközben pedig további tagokat toboroznak.

Polgár velük sakkozott

A négy évente megrendezett izraeli és európai Maccabikon rendszeresen 40- 50 ország több ezer sportolója vesz részt, amatőrök és profik, ép és fogyatékkal élő sportolók egyaránt.

Magyarország 1989 óta nevez be a megmérettetésre, 2009-ben például Polgár Judit sakkozó is ott volt a Jeruzsálemben játszó magyar csapatban.