Százmilliót jogászkodott össze a volt államtitkár irodája

Gál András Levente arckép, portré FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2012. június 18.
Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos részt vesz a sajt
Budapest, 2012. június 18. Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos részt vesz a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a hazai innováció fejlődésének, piaci lehetőségeinek elősegítésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t, a hazai innovációs intézményrendszer új piaci szereplőjét. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt kilenc évben csaknem százmillió forintot fizetett a Gál és Társai Ügyvédi Irodának az irodavezető Gál András Levente egykori mentora, Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerületi önkormányzat – derült ki az Origo kérdésére küldött kerületi válaszból. Az Orbán-kormány volt államtitkára korábban adóoptimalizáló cégek kézbesítési megbízottja volt, illetve egy olyan cégben is szerepet vállalt, ahol később Hagyó Miklós is felbukkant.
Vágólapra másolva!

Széles spektrumú jogi tanácsadást és képviseletet nyújt a több Orbán-kormányban is államtitkári pozíciót vállalt Gál András Levente irodája a XII. kerületnek – közölte az Origo kérdésére Gál András Levente egykori mentora, a Fidesz-alelnök Pokorni Zoltán vezette önkormányzat.

Szűken összejött a százmillió

Csaknem százmillió forintot fizetett ki az elmúlt szűk kilenc évben a XII. kerület a Gál és Társai Ügyvédi Irodának, ez évi mintegy 10 millió forintot jelent, ám messze nem ez a legnagyobb összegű megbízási díjjal honorált iroda a XII. kerületnél, mert van olyan, a Jaczkovics Ügyvédi Iroda, aminek havi 1,9 milliót fizetnek. (Az iroda névadója, Jaczkovics László 2002–2010 között a Fidesz delegáltja volt az MTV Közalapítvány Kuratóriumának Ellenőrző Testületében, majd a grémium elnöke lett.)

A Gál és Társai Ügyvédi Irodával – az akkori és mostani jogszabály szerint sem közbeszerzés-köteles módon – 2006 őszén kötöttek szerződést, nem sokkal az után, hogy Pokorni Zoltán átvette a budai városrész vezetését. A megbízási díj 2006. november 1-jétől négy hónapon át havi nettó 280 ezer forint volt.

Emelték, majd csökkentették

A megbízási díjat 2007. április 1-jétől jelentősen, havi nettó 775 ezer forintra emelték, és jó ideig, négy évig ezért az árért dolgozott az iroda a kerületnek. Egy újabb módosítás után,

2011. április 1-jétől kevesebbet, havi nettó 674,5 ezer forintot fizetnek az irodának.

Gál András Levente irodája akkor is kapott pénzt a kerülettől, amikor ő államtitkár és kormánybiztos volt Forrás: MTI/Beliczay László

Kérdésünkre az önkormányzat azt is közölte, hogy mivel Gál András Levente államtitkári és kormánybiztosi megbízatása idején – 2010–12 között – szüneteltette ügyvédi tevékenységét, az irodájával ez idő alatt is fennálló szerződéses kapcsolat nem volt összeférhetetlen.

Kormányzati mindenes volt

Gál András Levente 2010 és 2012 között előbb egy évig a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd

a közigazgatási rendszer reformját célzó Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásával megbízott kormánybiztosként is dolgozott.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester – az általa vezetett önkormányzat kilenc éve fizet az irodának Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első Orbán-kormány idején Gál András Levente a Pokorni Zoltán vezette oktatási tárcánál volt 1999–2000 között miniszteri biztos, majd a ciklus végéig ugyanott államtitkár. A kormányváltás után alakította meg ügyvédi irodáját, ahol jelenleg irodavezető.

Adóoptimalizálók közelében

Gál második államtitkári kinevezése előtt, 2010-ben magyarázkodni kényszerült amiatt, hogy kiderült:

ő, illetve ügyvédi irodájának tagjai több offshore hátterű társaság tulajdonában álló magyar cég kézbesítési megbízottai voltak,

e cégek székhelye pedig ügyvédi irodája budapesti, Falk Miksa utca 4. szám alatti székhelye volt.

Gál András Levente korábban magyarázkodni kényszerült irodájának kapcsolatai miatt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gál András Levente akkor azzal védekezett, hogy irodájának ügyfelei között külföldi vagy akár offshore cég tulajdonában álló, de magyar székhelyű társaság akadt ugyan, de ez nem jogellenes, neki pedig nincs ennél közelebbi kapcsolata „adóoptimalizáló” cégekkel, és személy szerint nincs offshore társasága.

Milliókat kapott a barátnő cége

Mint arról az Origo is beszámolt, Gál András Levente tavaly tavasszal

azzal került a hírekbe, hogy barátnője, a windszörfös Detre Diána cége állami megbízást kapott.

A Blue Shine Kft.-t a nemzeti egységes kártyarendszerhez (NEK) kapcsolódó tanulmányok készítésével bízták meg közbeszerzés nélküli, tárgyalásos eljárással 23,9 millió forintért.

Detre Diána olimpikon szörfös cége csaknem 24 milliós állami szerződéshez jutott Fotó: Origo

A hír hallatán Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatot kért a közbeszerzési eljárással kapcsolatban. A megbízó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal belső ellenőrzése megállapította, hogy a hivatal szabályzatainak és a hatályos közbeszerzési törvénynek megfelelően jártak el.

Zűrös hátterű tulajdonosok

Gál András Levente vezetője, tulajdonosa ugyan nem volt offshore cégnek, de a Népszava cikke szerint 1996 márciusa és 1997 októbere között fb-tagságot vállalt az Anapurna Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. A nem sokkal korábban alapított kft. a cégiratok szerint éppen Gál belépése napján jutott 335,5 millió forinthoz, amit tőkeemelésre fordított.

Ciprus a Földközi-tenger ékköve – és EU-tagsága előtt legendás adóparadicsom is volt Thinkstock

A cég tulajdonosi szerkezete is akkor rendeződött át: májusban egyedüli tulajdonos lett a Carmino Properties Ltd., a ciprusi Limassolban bejegyzett cég. Akkor, Ciprus EU-tagsága előtt a szigeten gazdasági tevékenységet nem folytató társaságot és annak osztalékjövedelmét nem terhelte adó. Gál fb-tagsága idején az Anapurna Kft. ügyvezetője volt az alapító Joseph Yuval Rayner.

Rayner arról híresült el – elsősorban a német sajtóban –, hogy nevét az egykori keletnémet titkosszolgálat,

a Stasi pénzeinek „kimenekítésével” hozták összefüggésbe a volt szocialista blokk országaiban tevékenykedő céghálózatán keresztül.

Rayner üzlettársa volt a zürichi Zeno Meiernek, akivel egy évig – 1996–1997 között, Gál fb-tagsága idején – együtt vezették az Anapurnát is.

Meiert azért övezte kétes hírnév, mert állítólag egy svájci vagyonkezelő ügyvédjeként korábban szerepet vállalt a Varsói Szerződés titkosszolgálatainak vagyonkezelésében.

Állítólag cégeken keresztül segített tisztára mosni a rendszerváltás előtt titkosszolgálatok pénzét

a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánycégén, a CW Bankon keresztül. A banktól az Anapurna 1996-ban 3 millió dollár kölcsönt kapott.

Később Hagyó is felbukkant

Az Anapurnában Gál András Levente – életrajzában fel nem tüntetett – fb-tagsága 1997. október 24-én szűnt meg. Ezen a napon távozott az ügyvezetői posztról Joseph Rayner is, egyedül hagyva a cégvezetés gondjaival üzlettársát, Zeno Meiert.

Raynert 1997 őszén őrizetbe vették 121 millió forint értékű vámárucsalás miatt, 1999 elején börtönbüntetésre is ítélték.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes is abban a cégben volt később fb-tag, amelyikben Gál Fotó: Origo

Hagyó Miklós későbbi MSZP-s főpolgármester-helyettes ekkoriban még távol állt a politikától. Viszont 2001 júniusában az akkor már Körúti Bérház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re átnevezett Anapurnában vállalt fb-tagságot öt hónapig.

Az Anapurna-utód Körúti Bérház Kft. tulajdonosai közt azóta is volt mozgás: gibraltári cégek váltották egymást, majd 2010-ben három cégre szakadt.