Szeptemberre eldől a Kodály köröndiek sorsa

Leégett egy ház az Andrássy úton. Tűz!
Budapest, 2014. július 15. Ég egy Kodály köröndi lakóház tetőszerkezete és legfelső emelete Budapesten 2014. július 15-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A lakók még mindig az önkormányzat által fizetett albérletekben laknak, de ezt csak szeptemberig válallta a városvezetés. A közműveket július végén kezdik helyreállítani, de sok lakónak nincs pénze a lakásfelújításra. A biztosító pedig nem akar fizetni az egy éve leégett Kodály köröndi ház lakóinak.
Vágólapra másolva!

- írták közleményükben a Kodály körönd 2. számú ház lakói. Az épületben azóta megtörtént a romok eltakarítása, pályázati forrásból a hónap végén megkezdődik a közművek helyreállítása, az ideiglenes védőtető pedig már februárban elkészült. Ez a szerkezet még három évig védi az épületet a további állagromlástól.

Így lángolt a palota egy éve. 100 tűzoltó dolgozott az oltáson. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A ház lakói még mindig a Terézvárosi Önkormányzat által fizetett albérletekben élnek.

A városvezetés azonban csak szeptemberig állja a lakbért,

addigra a lakóknak nem csak a közművek helyreállítását kell megoldani, hanem a lakásokat is rendbe kell hozni.

A felújításra sok lakónak nincs pénze,

az MKB biztosító viszont építési tevékenység okozta tűzre hivatkozva nem akar fizetni.

A lakóközösség ezért peres úton akar érvényt szerezni a követelésének. Aki pedig szeptemberig nem tudja megoldani a lakása felújítását, annak önkormányzati bérlakásokat fognak felajánlani. Ennek bérleti díját azonban már nekik kell fizetni.

A tulajdonosoknak egy korábbi kormányhatározat értelmében,

három éven belül vissza kell építeniük a tetőt.

Erre a lakóközösség szerint a legbiztosabb megoldás, ha egy beruházót vonnak be, aki felújítja az épületet, megcsinálja a tetőt, cserébe megkapja a ház tetőterét.

Lenne befekető

– írták közleményükben a lakók. Az épületben jelenleg 11 százalék az önkormányzat, 23 százalék a korábbi felújítás közben becsődölt cég felszámolóbiztosának tulajdonrésze. A befektetővel kötött megállapodásra pedig minden tulajdonosnak rá kell bólintani.

A ház tavaly októberben, amikor elkezdték építeni a védőtetőt. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az épület egy éve, 2014 július 15-én délután kapott lángra, a tűz pedig gyorsan továbbterjedt az egész tetőszerkezetre. Az oltásban száz tűzoltó vett részt, akiknek csak estére sikerült megfékezni a lángokat. A tűzben megsemmisült a tetőszerkezet és 3. emeleti lakások nyílászáróinak többsége, az oltóvíztől, majd az esőtől azonban a 3. és a 2. emeleti lakások is jelentősen károsodtak.