Hétszázezer új magyart szerzett a kormány

Nemzeti Összetartozás Napja Semjén Zsolt Nemzeti Összetartozás Napja Semjén Zsolt Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Semjén Zsolt beszédet mond a Magyarság Házában
Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Semjén Zsolt beszédet mond a Magyarság Házában
Vágólapra másolva!
Meglehet a ciklus végére, vagyis 2018 elejére az egymillió új magyar állampolgár. Legalábbis ebben bízik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki arról számolt be, hogy már 700 ezren letették az állampolgársági esküt, és még további 50 ezren nyújtottak be kérelmet.
Vágólapra másolva!

Elérte a 750 ezret az állampolgársági kérelmek száma, és a 700 ezredik ember is letette az állampolgársági esküt - jelentette be a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt tarthatónak látja a célt, hogy a ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár.

Még százezer

Ezenkívül - folytatta a KDNP elnöke - a tervek szerint a ciklus végére megközelíti majd a százezret azoknak a száma, akik esetében nem honosítanak, hanem megállapítják az állampolgárságukat. Ők jellemzően olyanok, akiknek a szülei vagy a nagyszülei a mai Magyarország területéről vándoroltak ki.

Semjén Zsolt szerint tartható a kitűzött cél, az egymillió új állampolgár Fotó: Polyak Attila - Origo

Semjén Zsolt a legszigorúbb államigazgatási folyamatnak nevezte az állampolgársági eljárást, amit azzal indokolt, hogy

minden kérelmezőt legalább háromszorosan ellenőriznek: közigazgatási, közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll alatt zajlik a procedúra.

Példátlan munka

Szavai szerint a honosítás a magyar állam történetében példátlan munka, amelyet "Magyarország a jövőben is töretlen lendülettel folytat". "Fontos látni azonban, hogy az utódállamok ellenérdekeltek a honosításban, ezért dezinformációkkal igyekeznek azt akadályozni, de nem sok sikerrel" - mondta.