Egy hat évig húzódó munkaügyi perrel összefüggésben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: ismétlődő probléma, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem képes ésszerű időn belül ítéletet hozni polgári peres ügyekben, és ezt Magyarországnak orvosolnia kell. Az Országos Bírósági Hivatal úgy reagált: mintegy másfél millió új ügy érkezik a bíróságokra évente, 80 százalékuk egy éven belül befejeződik.

A Emberi Jogok Európai Bírósága felhívta a figyelmet, hogy

csak tavaly 24 esetben marasztalta el Magyarországot ésszerűtlenül elhúzódó ítélethozatal miatt, és 400 további ilyen ügy vár döntésre Strasbourgban. A konkrét ügyben a munkáltatójával jogvitában álló férfinak ítélt meg 1000 euró, azaz 308 ezer forint kártérítést és 2400 euró perköltséget a strasbourgi bíróság. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Egy éven belül rendezni kell a helyzetet

Magyarországnak a döntés véglegessé válásától számított egy éven belül kell majd orvosolnia a túlzottan elhúzódó polgári peres eljárások problémáját.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta MagyarországotForrás: AFP

A bíróság hangsúlyozta, a tagállamok joga dönteni arról, hogyan hajtják végre az ilyen ítéleteket. Választhatnak aközött, hogy felgyorsítják az eljárásokat, vagy kártérítést fizetnek azoknak, akiknek a jogai ily módon sérültek. A bíróság mindazonáltal azt is világossá tette, hogy inkább az eljárások felgyorsítása volna kívánatos, a kártérítés akkor szerencsésebb, ha az eljárás már nagyon elhúzódott, és ez ellen utólag már nem lehet tenni semmit.

A strasbourgi bíróság azt is tudatta, hogy a jelenleg is döntésre váró ügyek elbírálását ugyanúgy folytatják, viszont a mostani döntés jogerőre emelkedése után beérkező ügyeket nem kezdik el kivizsgálni, amíg Magyarország rendezi a problémát. 

Reagált a bírósági hivatal

Az Országos Bírósági Hivatal válaszában azt írta: az Európai Bizottság által összeállított igazságügyi eredménytábla adatai szerint Magyarország az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően már az elmúlt években is a tagállamok első harmadában foglalt helyet.

A 2015 márciusában megjelent legfrissebb adatok szerint pedig a polgári peres ügyek intézésének gyorsasága alapján

a magyar bíróságok a hatodikak az Európai Unióban. 

Handó Tünde a késedelmek megszüntetéséért programot is hirdetettForrás: MTI/Varga György

Felidézték azt is: Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke "A szolgáltató bíróságokért!" elnevezéssel programot hirdetett, aminek

egyik célja, hogy megszüntessék a késedelmeket.

Mivel az ítélkezés hatékonysága a bíróság mellett a jogalkotó, az ügyészek, az ügyvédek, a szakértők és az ügyfelek közös felelőssége, a program nagy hangsúly helyez e szereplők együttműködésére. 

A program része továbbá egy a bíróságok elnökeinek részvételével közösen elkészítendő cselekvési terv, hogy az ügyfelek ésszerű időben hozzájussanak a döntésekhez - tették hozzá.