A BKK Közút Zrt. nem csak az útfelmérések során használja sikerrel saját fejlesztésű 3D adatgyűjtési és térinformatikai rendszerét. Miközben készül Budapest egyedülálló útkatasztere, a társaság a Nemzeti Kastélyprogramban is segítséget nyújtott. A Forster Központ megbízásából 3D lézerszkenner segítségével elkészítették a füzérradványi Károlyi-kastély teljes részletes alaprajzát és építészeti dokumentációját.

Hazánkban jelenleg a BKK Közútnak van a legnagyobb szkennelési kapacitása. A társaságnál működő rendszert (KARESZ) a legmodernebb technológián alapuló eszközök és az azt alkalmazó szakembergárda teszi egyedülállóvá – olvasható a társaság közleményében. 

A mérési módszer lényege, hogy a nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes képeket és 3D pontfelhőt készít az adott objektumról, így az nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé is válik. A létrejött adatbázisban minden egy centiméternél nagyobb részlet pontosan definiálható.

A pontfelhő kiválóan szolgál tervezői feladatok alapadataként (útburkolat-felületi vizsgálatok, homlokzatrajzok, stb.), illetve a KARESZ által előállított 3D térképi adatbázis alapjaként egyaránt. E pontfelhő alkalmazásával készül Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

A füzérradványi Károlyi-kastély esetében a társaság feladata egyrészt a kastélyépületnek, a hozzátartozó park útjainak és néhány kijelölt építményének, valamint a kastélypark határát jelentő kerítés külső oldalának lézerszkennerrel történő felmérése volt. Ezután következett a vektorizálásra alkalmas pontfelhő-előállítás, továbbá a pontfelhőn alapuló tervdokumentáció elkészítése.

A kastélypark 20 hektárnyi területét két óra alatt mérték fel kollégáink. A nyers pontfelhő utófeldolgozása közel tíz órát vett igénybe. A kastély épületét, a mintegy 7500 négyzetméternyi területet hat nap alatt, két műszakban, összesen nyolc terepi munkatárs mérte fel több mint 800 álláspontból. Az utómunkát négy operátor tíz napon keresztül végezte – szerepel a BKK Közút közleményében. 

A munka eredményeként nemcsak egy színes pontfelhőket és több ezer fényképet tartalmazó műemlék-védelmi tervdokumentáció állt elő, hanem lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is, mely marketing és PR szempontból is széleskörű lehetőségeket rejt.