Térképen a vasárnapi 39 fokos hőség

Vágólapra másolva!
A legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig az országos tiszti főorvos. A hőségriadóra a Fővárosi Közterület-fenntartónál is készülnek. A riadó ideje alatt péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolni fogják a budapesti utakat. A Deák téren zacskós vizet osztanak majd, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.
Vágólapra másolva!

A nappali műszakban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat locsolják. Ezzel az időbeosztással nem akadályozzák a forgalmat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

Tovább lesznek nyitva a strandok

Meghosszabbították a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda nyitva tartását este 9 óráig, míg a Széchenyi Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket.

Késő estig lehet majd lubickolni Forrás: MTI/Simó Endre

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz

ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki,

valamint figyelmeztetik a fürdőzőket az erős UV-sugárzásra.

Minden ivókút működni fog

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel a kezelésében lévő valamennyi ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található - tették hozzá.

Kelet-Közép-Európában mindenhol hatalmas lesz a forróság Forrás: OMSZ

A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodik. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürödni.

Zacskós vizeket osztanak

A Fővárosi Vízművek Zrt. péntektől visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren - írja a közleményben.

Vasárnap 39 fok is lehet Forrás: OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén

a maximumhőmérséklet helyenként a 39 fokot is elérheti,

míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul. A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá.