Itt az újabb hőségriadó

2015.07.16. 10:39

A tartós hőség miatt négy megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt. 

A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében  a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Ma estére se hűl le nagyon a levegő

Az előrejelzés szerint csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, de néhol záporeső, zivatar is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatar térségében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28-33 fok között alakul. Késő estére többnyire 21-27 fok közé hűl le a levegő.

Az UV-B sugárzás maximuma a nagyon erős szintet, akár a 7,7-es értéket is elérheti. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Fürdőző a balatonmáriafürdői strandonForrás: MTI/Varga György

Visszatér a kánikula

A jelenlegi figyelmeztetés szerint pénteken - különösen az ország nyugati felében - fokozódik a kánikula. Péntekre az egész országra legalább másodfokú, számos megyére, köztük a fővárosra pedig a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

Rövid szünet után tér vissza a forróság

Legutóbb július elején, 4-étől 8-áig volt érvényben hőségriadó. Akkor sok helyen a 40 fokot is elérte a hőmérséklet, és az éjszakák sem hoztak enyhülést. Július 8-án hatalmas vihar söpörte el az embert próbáló forróságot.

Egy családi ház viharban megrongálódott tetőszerkezete Hárskúton július 8-ánForrás: MTI/Nagy Lajos

A legfrissebb adatok szerint a július 8-i vihar nyomán majdnem 35 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, közel 5 milliárd forint értékben.