Úgy tűnhet, komoly bajban van a Fidesz, mivel az Országgyűlés két legerősebb ellenzéki frakciója egységesen sorakozott föl a legújabb népszavazási kezdeményezés mellett. A kormánypártoknak azért mégsem kell annyira izgulniuk, mivel a pártok közvetlenül nem kapcsolódnak be a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása melletti aláírásgyűjtésbe. Sikeres referendum esetén 100-150 milliárd forinttal nőhet a büdzsé kiadása.

November 5-ig kell 200 ezer érvényes aláírást összegyűjtenie Bodnár József kezdeményezőnek a férfiak korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló népszavazási kérdéséhez, hogy erről jövőre szavazhassunk. A Nemzeti Választási Bizottság korábban megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, de a Kúria június végén mégis zöld utat adott az aláírásgyűjtésnek, amelyet Bodnár nem a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselőjeként, hanem magánemberként kezdeményezett. 

A férfiak 40 év utáni kedvezményes nyugdíjazásáról már zajlik az aláírásgyűjtésForrás: AFP/Philippe Huguen

Támogatják, de nem gyűjtenek

Az MSZP támogatja a népszavazási kezdeményezést, de az aláírásgyűjtéshez egyelőre konkrét operatív segítséget még nem nyújt – mondta az Origónak Gúr Nándor. Az MSZP országgyűlési képviselője arról is tájékoztatott, hogy a párt ajánlást fogalmaz meg a tagjainak, hogy írják alá az íveket, de a szakszervezetek munkájába nem kívánnak belefolyni. Ha a szakszervezetek adott esetben a párt segítségét kérik a szignók összegyűjtéséhez, akkor az MSZP segíteni fog – tette hozzá.

Gúr Nándor: Az MSZP támogatja, de aláírásokat egyelőre nem gyűjt a referendumraFotó: Origo

Két hónap alatt összegyűjtik?

Meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt úgy, hogy ne sérüljön a nők 40 éves jogviszonyra épített programja, hanem ezt a lehetőséget biztosítsák a férfiak számára is – ezt már Bodnár József mondta, aki bízik abban, hogy 1-2 hónap alatt összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint, ha ki tudják bővíteni az aláírásgyűjtésre létrehozott, Harc a férfi 40-ért elnevezésű akciószövetséget, sikerre tudnák vinni a népszavazás ügyét.

A mostani akció nem oldja meg a korhatár előtti nyugdíjak kérdését, de lehetőséget adhat arra, hogy ne a „munkapad mellől kelljen a temetőbe menni” – fogalmazott Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: a szövetség elnöksége egyhangúan döntött a kezdeményezésben való részvételről. Véleménye szerint a magyar társadalom is támogatni fogja ezt az ügyet.

Gaskó István bízik benne, hogy a társadalom is támogatja majd a referendumotForrás: MTI/Balogh Zoltán

100-150 milliárd forinttal számolnak

Gúr Nándor szerint egy sikeres referendum várhatóan 100 ezer embert érinthet. Ők nagyrészt a 60-65 éves korosztályhoz tartoznak. Úgy látja, ennek 100-150 milliárd forint lehet a költségvetési vonzata, ezt a mostani büdzsé elbírná. Ha a kormányzat a luxuskiadásokon spórolna, akkor erre lehetne költeni az állami pénzeket – fogalmazott a szocialista politikus.

Mintegy 150 milliárd forint az az összeg, amit évente a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulására fizet ki a költségvetés – mondta Gaskó István. Remélik, hogy a férfiak is hasonló mértékben részesülhetnek majd ebből. A szükséges forrást Gaskó István szerint a progresszív jövedelemadózás rendszerének visszaállításával lehetne biztosítani, ez legalább 500 milliárd forint többletbevételt jelentene évente.

Legalább 100 milliárdos kiesést okozna a büdzsének egy sikeres referendumForrás: Thinkstock

A Jobbik korábban már gyűjtött

A parlamenti pártok közül a Jobbik jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést. A párt helyi szinten felveszi a kapcsolatot a szakszervezetekkel, és így segíti az aláírásgyűjtés sikerességét, ez várhatóan egy-két héten belül megtörténik – közölte portálunkkal a Jobbik. Egyébként a radikális párt ebben a témában már szervezett egy országos aláírásgyűjtési akciót, amit több mint 200 ezren támogattak.

Tőlük vennének el

Egy sikeres referendum esetén számításaik szerint nagyságrendileg 150 milliárd forint költségvetési kiadásnövekedéssel járna az intézkedés bevezetése. Ennek forrását a Jobbik a rendkívüli kormányzati intézkedéseknek, az Országvédelmi Alapnak, a kormányhivatalok dologi kiadásainak, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dologi kiadásainak, valamint a kormányzati kommunikáció kiadásainak átcsoportosításában látja, erre vonatkozóan költségvetési módosító javaslatot is benyújtott.

A Jobbik korábban már összegyűjtött 200 ezer aláírástFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem lesz közös akció

A Jobbik azt is közölte, hogy a férfiak nyugdíjba vonulásának könnyítéséről szóló lehetőséget pozitív lépésnek tartanák, így örömmel veszik, ha kezdeményezésüket a többi párt, így az MSZP is támogatja.

Gúr Nándor azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik is támogatja a referendumot, azt mondta, nem az a kérdés, hogy mi a Jobbik viszonya az ügyhöz. Emlékeztetett arra, hogy ő már a 2010-14-es ciklusban felhívta a figyelmet arra, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása mellett a férfiakat is megilletné ez a jog, mivel a várható élettartamuk hét évvel rövidebb, mint a nőké, így a nyugdíjban töltött idejük is rövidebb.

A Fidesz szerint becsapják az embereket

A Fidesz azt közölte az Origóval, hogy mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni. Ha a törvényi feltételek megvalósulnak, természetesen ennek a népszavazásnak semmi jogi akadálya nincsen, de ebbe politikai pártoknak nincs beleszólása – tették hozzá. A Fideszhez hasonlóan az Együtt sem támogatja a referendumot.

A Fidesz nem támogatja a referendumotForrás: AFP/Ferenc Isza

A nagyobbik kormánypárt álságosnak és hazugnak tartja, hogy a szocialisták és a Jobbik beáll egy ilyen kezdeményezés mögé, becsapják az embereket, ugyanis a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét sem támogatták a törvény 2010-es megszavazásakor.

Válaszokat vár a Fidesz a Jobbiktól és a szocialistáktól, ha a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét nem támogatták, a férfiakét miért támogatnák? Miért gondolják, hogy ez előbbre való?

Lehetetlen helyzet?

A privatbankar.hu szerint, ha sikeres lenne a referendum, és a kormány kényszerűen törvényerőre emelné az intézkedést, akkor gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülne a nyugdíjasok összessége. Ebben az esetben ugyanis megjelenne rögtön egy újabb, legalább 200 milliárdos tétel (ami 300 is lehet, ha minden jogosult él a korai nyugdíjazás lehetőségével).

Fellegi Tamás, a portál elemzője szerint az intézkedésnek a forrását egy általános nyugdíjcsökkentés teremthetné meg. Ezt a kormány valószínűleg mindenáron el akarná kerülni. Egy másik megoldás: hagyni az inflációt kicsit felfutni (amúgy is 2-3 százalékos szintre becsülik a következő években) és a nyugdíjakat nominálisan befagyasztani, egészen addig, amíg reálértékben meg nincs a 2-300 milliárdos többlet – vélekedett az elemző.

Egy sikeres referendum esetében a kormánynak döntenie kell arról, honnan szerez újabb forrásokat a nyugdíjra.Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Még négy kérdés

A férfiak 40 év utáni korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló népszavazási aláírásgyűjtés mellett szombaton rajtolt a civilek népszavazási aláírásgyűjtése is. Ha sikerül elég támogatót szerezni, referendumot rendeznek a kötelező kamarai tagság eltörléséről, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáról, a képviselők nyugdíjának átmeneti megvonásáról és a gyerekek ingyenes étkeztetéséről. 

A boltzár miatt is mozgolódnak 

Mint arról az Origo is beszámolt, a vasárnapi boltzár ügyében összecsaptak az MSZP-vel a civilek. A rendszerbontó civilek azért bírálták a szocialistákat, mert szerintük az MSZP csak pártpolitikai célokra használja a vasárnapi boltzár ügyét. Kifogásolták, hogy a szocialisták újra benyújtották e témában népszavazási kezdeményezésüket, miközben a civileké is versenyben van. 

A vasárnapi boltzárról egyelőre még nem lesz népszavazásForrás: Origo

A vasárnapi boltzár ügyében esetleg elindítható népszavazási kezdeményezés azért tűnik érdekesebbnek a fenti négy kérdésnél, mert mint arról az Origo is beszámolta közvélemény-kutatások szerint a választók többsége eltörölné a KDNP ötletére bevezetett boltzárat.