Rendkívüli intézkedések a hőség miatt

2015.07.17. 20:23

Pénteken hajnalban életbe lépett a hétfő délutánig elrendelt hőségriadó, országszerte rendkívüli intézkedések vannak érvényben: több vasútállomáson, a fővárosban és vidéki nagyvárosokban vizet osztanak, több helyen párakapukat állítottak fel, továbbá locsolják a forgalmas közutakat. 

Pénteken 0 órakor lépett életbe az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt hétfő délután 4 óráig elrendelt hőségriadó. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok, a nagyobb városokban pedig ennél is magasabb lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy a következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A MÁV közleménye szerint ingyen ásványvizet biztosítanak az utasoknak 10 és 17 óra között Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hőségriadó miatt fokozott készenlét lépett életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél. Péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat, a Deák Ferenc téren zacskós vizet osztanak, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a hőhullám miatt szombatra és vasárnapra felfüggesztik a kamionstopot, amely egyébként szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben. Így a nehézteher-gépkocsik a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon, a sofőröknek nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke azt közölte, hogy a növényeket is megviseli a szokatlanul nagy meleg. A hőség rossz irányba befolyásolja az érést, a termést, a kártevők szaporodását, ezért a gyümölcsöket ajánlott, a zöldségeket pedig szükséges öntözni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a hőségben a haszonállatokra és a házi kedvencekre egyaránt nagyobb figyelmet kell fordítani.

Forrás: MTI/Varga György

Legutóbb július elején, 4-étől 8-áig volt érvényben hőségriadó. Akkor sok helyen a 40 fokot is elérte a hőmérséklet, és az éjszakák sem hoztak enyhülést. Július 8-án hatalmas vihar söpörte el az embert próbáló forróságot. A legfrissebb adatok szerint a július 8-i vihar nyomán majdnem 35 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, közel 5 milliárd forint értékben.