A bíróság jogerősen felmentett két embert, akik megrongálták a kormány egyik bevándorlóellenes plakátját. A bíró indoklása szerint csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.

Bírósági ítélet született a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársának és az ő barátjának szabálysértési ügyében. Az eljárás azért indult meg ellenük, mert még júniusban letéptek egy kormányzati óriásplakátot. A bíró felmentette őket, indoklása szerint  amikor megrongálták a plakátot, csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.

Társadalmi igazságosság

A TASZ a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az indoklás egy részletét: "Szeles András és Kalocsai Kinga Regina eljárás alá vontak magatartásukkal csupán Magyarország Alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával élt. ... A véleménynyilvánítás mindenkit megillető önkifejezésünk szabadságát biztosító alapvető jog, így amennyiben ezt korlátozzák, úgy sérelmet szenved a társadalmi igazságosság."

Nincs társadalmi igazságosság, ha nincs véleményszabadságForrás: MTI/Marjai János

Politikai véleményüknek adtak hangot

Az indoklás így folytatódik: "Az Alaptörvény hivatkozott IX. cikkének célja, hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlődését. Lehetővé tegye az egyén számára a véleményének kifejtését, mások véleményének formálást, és hogy meggyőzhessen másokat a saját álláspontjáról. Jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot."

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.