A szerb-magyar határra tervezett kerítés ügye nem okozott érdemi változást a pártok támogatottságában - derült ki a Publicus Intézet friss kutatásából. A Fidesz szavazóinak száma nem változott, bár aktívabbak lettek a párt támogatói. Az MSZP is megőrizte szavazóit, ami viszont a Jobbiknak nem sikerült.

Elkészült az első, a szerb-magyar határra tervezett kerítés építésének bejelentése utáni közvélemény-kutatás. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 6-9 között készített reprezentatív felmérést.

Nem hozott érdemi változást

Az eredmények alapján a kerítés ügye nem okozott érdemi változást a pártok támogatottságában. Az összes megkérdezett körében a Fidesz szavazóinak száma nem változott, bár aktívabbak lettek a párt támogatói. Az MSZP is megőrizte szavazóit, míg a Jobbik támogatottsága viszont csökkent a múlt hónapban mérthez képest.

A Fidesz támogatottsága 21 százalékon maradt a teljes népesség körében, így kijelenthető, hogy a határzár - aminek megépítését a múlt héten a Publicus által publikált adatok szerint a többség nem támogatja - július elején nem tudta növelni a Fidesz táborát.

A bevándorlási nemzeti konzultáció plakátjaFotó: Polyák Attila - Origo
Bejött a Fidesznek az idegenellenesség
Amint arról az Origo is beszámolt, még a kerítésépítés bejelentése előtt, júniusban a Századvég a kormánypárt erősödését mérte, aminek az elemzőcég szerint is főként az volt az oka, hogy idegenellenes bevándorláspolitikája népszerűbbé tette a Fideszt. A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága 40 százalékra nőtt.

Azonban, a mozgósítottsági adatokat vizsgálva az látható, hogy a meglévő tábor egyértelműen aktívabb lett. Míg az elmúlt időszakban az MSZP támogatói mentek volna el legnagyobb arányban szavazni, most már a Fidesz szavazók a legmotíváltabbak - derül ki az elemzésből.

Az MSZP stagnál, sok bizonytalan

Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében továbbra is 10 százalékos, és a párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, valamint ők azok, akik a leginkább elégedetlenek azzal, ahogy az ország ügyei alakulnak.

A Jobbik támogatottság újabb egy százalékponttal, 13 százalékra csökkent. Úgy tűnik az elemzés szerint, hogy a párt fellendülése májusban tapasztalt csúcshoz képest megtorpant, és a szavazóik motiváltsága is csökken: a meghatározó pártok között náluk a legalacsonyabb a részvételi szándék.

A bizonytalanok aránya viszont nőtt, már 48 százalék. A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlan maradt és továbbra is 3-3 százalékos, míg az Együtt, a PM, és a MLP támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az 1 százalékos küszöböt.

Kiderült, mégis létezik a KDNP

Üstökösként robbant be újra a hazai pártpreferencia-kutatás területére az elmúlt hónapokban a tevékenységét 2010 óta gyakorlatilag szüneteltető Publicus Intézet. Mint arról az Origo beszámolt, a többi intézettel szemben ők nagyon erős MSZP-t mérnek, míg a Demokratikus Koalíció és az LMP messze van a bejutási küszöbtől. Kutatásaikban feltűnik a KDNP is, és egyes ábráikon a biztos szavazók közé számítják a bizonytalanokat is. A Publicus Intézet szerint az eredményeik érdemben nem térnek el a többi intézetétől.